facebook-pixel
Ab logo
  • Πατάτες Λιονέζ
Πατάτες Λιονέζ

Πατάτες Λιονέζ

από Akis Petretzikis
Εύκολη
31'- 60'
3/5
Χαμηλό

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

6 μερίδες
  • 1/2 γρ πατάτες
  • 1/2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 γρ παρμεζάνα
  • 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 Αλάτι
  • 1/2 πιπέρι
  • 1/2 ρίγανη
  • 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι
  • 1/2 γρ πατάτες
  • 1/2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 γρ παρμεζάνα
  • 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 Αλάτι
  • 1/2 πιπέρι
  • 1/2 ρίγανη
  • 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλο
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι

Ας μαγειρέψουμε

Εκτέλεση 1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαυρίσουν.
3. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο.
4. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε, για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν, να ρίξουμε λίγο νερό και να ανακατεύουμε συνεχώς.
5. Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο.
6. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τους κύβους και το ζωμό, το σκόρδο, λίγο ρίγανη και το θυμάρι. Τα βάζουμε να βράσουν και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι κύβοι ζωμού. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί, τις πατάτες και τις ανακατεύουμε. Τις βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ.
7. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε λαδόκολλα στην επιφάνειά του.
8. Πασπαλίζουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
9. Σουρώνουμε τις πατάτες και απλώνουμε μια στρώση μέσα στο ταψάκι. Από πάνω, ρίχνουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
10. Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω το ζουμί που μας έμεινε από τις πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
11. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180°C. 1
2. Στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η παρμεζάνα. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ : 40 λεπτά

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Άλλο
Χειμώνας
Ορεκτικό

Βάλε στο καλάθι υλικά για 6 μερίδες

  • Ελαιόλαδο Εξαιρετικό Παρθένο Ποικιλία Κορωνέικη 1lt
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7231636
  • Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
    600 γρ
    17,2 €/ κιλ
    €10,32
    7133790
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064248
  • Θυμάρι Αποξηραμένο 17 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064489