Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΠικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο
Ab logo
  • Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

από Πηγή ΑΒ Μagazine
Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο
Μέτρια
>60'
5/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά για

Συστατικά
4 μερίδες
  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα για 1 ώρα (για τα φασόλια)
  • 200 ml ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα)
  • 1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή θρούμπι (για τη σάλτσα)
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη σάλτσα)
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (για τη σάλτσα)
  • 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες για συνοδευτικό
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα για 1 ώρα (για τα φασόλια)
  • 200 ml ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα)
  • 1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή θρούμπι (για τη σάλτσα)
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη σάλτσα)
  • 1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (για τη σάλτσα)
  • 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες για συνοδευτικό
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Ας μαγειρέψουμε

Βγάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια από το νερό που μούλιασαν. Τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε νερό που να τα σκεπάζει για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι όμως τελείως γιατί θα ξαναβράσουν με τη σάλτσα. Τα ξαφρίζετε.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτετε τον μαϊντανό, την τομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτετε τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για άλλα 10 με 15 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να μην στεγνώσουν και χαθεί η σάλτσα.

Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα τηγάνι και σοτάρετε το σύγκλινο μέσα στο λίπος του μέχρι να πάρει λίγο χρώμα για λίγα λεπτά (6 με 7) από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τα φασόλια και από πάνω βάζετε το σύγκλινο.

TIPs Αν χρησιμοποιείτε φασόλια που τα αγοράσατε χύμα πρέπει να τα καθαρίσετε από τα ξένα σωματίδια που μπορεί να έχουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και ρίξτε βραστό νερό τόσο που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 1 ώρα περίπου και έπειτα με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε και πετάξτε τα φασόλια που επιπλέουν. Μετά αφήστε τα να μουλιάζουν για 11 ώρες. Τα μυρωδικά, σέλινο, καρότο, κρεμμύδι, εκτός από το άρωμα συντελούν στην καταστολή του φουσκώματος που δημιουργείται με το βράσιμο. Το ίδιο κάνει και λίγη σκόνη μουστάρδα ή μουστάρδα πάστα στο νερό για το μούλιασμα. Το δε νερό από το μούλιασμα το πετάμε γιατί εκεί μπορεί να έχουν μείνει υπολείμματα από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;

Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική Παραδοσιακή
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Άλλο
Όλες οι εποχές
Σαλάτα

Υλικά για 4 άτομα

  • ΑΒ Φασόλια Μαυρομάτικα Εισαγωγής 500g
    500 γρ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    1
    29
  • ΑΒ ΒΙΟ Κρεμμύδια Ξερά Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά
    ~1,5 κιλ
    ~€
    3
    38
  • ΑΒ Σκόρδα Ξερά Δίχτυ Ελληνικά
    1
    95
  • ΑΒ ΒΙΟ Τοματίνια Βελανίδι Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά 250gr
    250 γρ
    2
    19
  • ΑΒ Θυμάρι Αποξηραμένο 20g
    20 γρ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    0
    37
  • ΑΒ Μαϊντανός Φρέσκος Καθαρισμένος 40g
    40 γρ
    0
    79
  • ΑΒ Μπούκοβο Καυτερό 50g
    50 γρ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    0
    73
  • ΑΒ ΕΠΙΛΟΓΗ Σύγλινο Μάνης 240gr
    240 γρ
    4
    98
  • Έχεις ήδη στην κουζίνα

  • ΑΒ Αλάτι Ψιλό Σε Πλαστική Φιάλη 750 gr
    750 γρ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    0
    65
  • ΑΒ Πιπέρι Μαύρο Τριμμένο 40g
    40 γρ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    1
    08
  • ΑΒ Ελαιόλαδο 1lt
    1 λιτ
    • Κάθε μέρα χαμηλή τιμή
    5
    85

Για δες κι αυτές