Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με σύγκλινο

Θα χρειαστώ υλικά για
Συστατικά- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα για 1 ώρα (για τα φασόλια)
- 200 ml ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
- 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα)
- 1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
- 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή θρούμπι (για τη σάλτσα)
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη σάλτσα)
- 1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (για τη σάλτσα)
- 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες για συνοδευτικό
- Αλάτι
- πιπέρι
- 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μουλιασμένα για 1 ώρα (για τα φασόλια)
- 200 ml ελαιόλαδο (για τη σάλτσα)
- 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (για τη σάλτσα)
- 1 κονσέρβα τοματάκια αποφλοιωμένα ψιλοκομμένα (για τη σάλτσα)
- 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο θυμάρι ή θρούμπι (για τη σάλτσα)
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (για τη σάλτσα)
- 1/3 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (για τη σάλτσα)
- 200 γρ. σύγκλινο κομμένο σε λεπτές φέτες για συνοδευτικό
- Αλάτι
- πιπέρι
Ας μαγειρέψουμε
Βγάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια από το νερό που μούλιασαν. Τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε λίγο. Τα βράζετε σε νερό που να τα σκεπάζει για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, όχι όμως τελείως γιατί θα ξαναβράσουν με τη σάλτσα. Τα ξαφρίζετε.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα και προσθέτετε τον μαϊντανό, την τομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτετε τα βρασμένα φασόλια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και τα σιγοβράζετε σκεπασμένα για άλλα 10 με 15 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό για να μην στεγνώσουν και χαθεί η σάλτσα.
Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο ένα τηγάνι και σοτάρετε το σύγκλινο μέσα στο λίπος του μέχρι να πάρει λίγο χρώμα για λίγα λεπτά (6 με 7) από κάθε πλευρά. Σερβίρετε τα φασόλια και από πάνω βάζετε το σύγκλινο.
TIPs Αν χρησιμοποιείτε φασόλια που τα αγοράσατε χύμα πρέπει να τα καθαρίσετε από τα ξένα σωματίδια που μπορεί να έχουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και ρίξτε βραστό νερό τόσο που να τα σκεπάζει. Αφήστε τα να μουλιάσουν για 1 ώρα περίπου και έπειτα με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε και πετάξτε τα φασόλια που επιπλέουν. Μετά αφήστε τα να μουλιάζουν για 11 ώρες. Τα μυρωδικά, σέλινο, καρότο, κρεμμύδι, εκτός από το άρωμα συντελούν στην καταστολή του φουσκώματος που δημιουργείται με το βράσιμο. Το ίδιο κάνει και λίγη σκόνη μουστάρδα ή μουστάρδα πάστα στο νερό για το μούλιασμα. Το δε νερό από το μούλιασμα το πετάμε γιατί εκεί μπορεί να έχουν μείνει υπολείμματα από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.
Αξιολόγηση
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Υλικά για 4 άτομα
- ΑΒ Φασόλια Μαυρομάτικα Εισαγωγής 500g500 γρ€129
- ΑΒ ΒΙΟ Κρεμμύδια Ξερά Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά~1,5 κιλ~€338
- ΑΒ Σκόρδα Ξερά Δίχτυ Ελληνικά€195
- ΑΒ ΒΙΟ Τοματίνια Βελανίδι Βιολογικής Γεωργίας Ελληνικά 250gr250 γρ€219
- ΑΒ Θυμάρι Αποξηραμένο 20g20 γρ€037
- ΑΒ Μαϊντανός Φρέσκος Καθαρισμένος 40g40 γρ€079
- ΑΒ Μπούκοβο Καυτερό 50g50 γρ€073
- ΑΒ ΕΠΙΛΟΓΗ Σύγλινο Μάνης 240gr240 γρ€498
- ΑΒ Αλάτι Ψιλό Σε Πλαστική Φιάλη 750 gr750 γρ€065
- ΑΒ Πιπέρι Μαύρο Τριμμένο 40g40 γρ€108
- ΑΒ Ελαιόλαδο 1lt1 λιτ€585