• Σπανακόπιτα με κατίκι Δομοκού

Σπανακόπιτα με κατίκι Δομοκού

από AB Food Stories
Σπανακόπιτα με κατίκι Δομοκού
Μέτρια
>60'
3/5
Χαμηλό

Θα χρειαστώ υλικά για

Συστατικά
4 μερίδες
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 κ. σ. σουσάμι
  • 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο (Για τη γέμιση)
  • 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές ροδέλες (Για τη γέμιση)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 300 γρ. κατίκι Δομοκού (Για τη γέμιση)
  • 1 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος (Για τη γέμιση)
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα (Για τη γέμιση)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο (Για τη γέμιση)
  • αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • 3 κ. σ. σουσάμι
  • 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο (Για τη γέμιση)
  • 2 μέτρια πράσα, σε λεπτές ροδέλες (Για τη γέμιση)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
  • 300 γρ. κατίκι Δομοκού (Για τη γέμιση)
  • 1 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος (Για τη γέμιση)
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα (Για τη γέμιση)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο (Για τη γέμιση)
  • αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)

Ας μαγειρέψουμε

1 ταψί 30 - 32 εκ. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπίπερο και τα τρίβουμε με τα χέρια για 1 λεπτό, να αποβάλλουν τα υγρά τους και να «μαραθούν». Αδειάζουμε τα υγρά, γέρνοντας τη λεκάνη. Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά και προσθέτουμε το κατίκι, τα αβγά, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Για την πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 εκ. και στρώνουμε 5 από τα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 - 6 φύλλα (ανάλογα με το πόσα περιείχε η συσκευασία). Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τα στα τοιχώματα, για να σφραγιστεί η γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τη χαράζουμε σε καρεδάκια, ραντίζουμε με μερικές σταγόνες νερό και ψήνουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;

Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Χορτοφαγική
Καθημερινές συνταγές
Μεσημεριανό
Φθινόπωρο
Πίτσα/Πίτα

Υλικά για 4 άτομα

  • ΑΒ Πράσα Συσκευασμένα Εισαγωγής
    ~600 γρ

    Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

  • ΑΒ Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο Φιάλη Πλαστική 1 Lt
    1 λιτ

    Μη διαθέσιμο online, αποθήκευση σε λίστα

  • ΑΒ Φρέσκο Φύλλο Κρούστας 500 gr
    500 γρ
  • ΑΒ Φρέσκο Σπανάκι Πλυμένο Καθαρισμένο 350 gr
    350 γρ
  • ΑΒ Σουσάμι Αποφλοιωμένο 50g
    50 γρ
  • ΑΒ Άνηθος Φρέσκος Καθαρισμένος 40g
    40 γρ
  • ΑΒ Κρεμμυδάκια Χλωρά 140g
  • ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ Τυρί Κατίκι Δομοκού 200gr
    200 γρ
  • ΑΒ ΕΠΙΛΟΓΗ Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
  • Έχεις ήδη στην κουζίνα

  • ΑΒ Πιπέρι Μαύρο Ολόκληρο Μύλος 50g
    50 γρ
  • ΑΒ Αλάτι Ψιλό Σε Πλαστική Φιάλη 750 gr
    750 γρ

Για δες κι αυτές