Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια. Τα μαραίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φύλλα δάφνης, τα φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και 150 ml νερό. Σιγομαγειρεύουμε έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.