facebook-pixel
Recipe Search ResultsΚοθρόπιτα Ηπειρώτικη
Ab logo
  • Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη
Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

by Funky Cook
Η Food Blogger FUNKY COOK - Εύα Μονοχάρη προτείνει ένα εορταστικό μενού με γεύση Ελλάδας - δεύτερο ορεκτικό η "Ηπειρώτικη Κοθρόπιτα". Χρόνια πολλά!
>60'
4/5
Medium

Ingredients forPeople

8 servings
  • 400 g ΑΒ αλεύρι ζυμωτό (για το φύλλο)
  • 265 ml νερό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (και extra για το λάδωμα των φύλλων) (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (για το φύλλο)
  • κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (για το φύλλο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 1000 g κρέας ζυγούρι ή αρνί ξεκοκκαλισμένο (για τη γέμιση)
  • 1200 ml ζωμός κρέατος (για τη γέμιση)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα (για τη γέμιση)
  • 500 g ρύζι για πιλάφι (για τη γέμιση)
  • 150 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 400 g ΑΒ αλεύρι ζυμωτό (για το φύλλο)
  • 265 ml νερό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (και extra για το λάδωμα των φύλλων) (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (για το φύλλο)
  • κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (για το φύλλο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 1000 g κρέας ζυγούρι ή αρνί ξεκοκκαλισμένο (για τη γέμιση)
  • 1200 ml ζωμός κρέατος (για τη γέμιση)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα (για τη γέμιση)
  • 500 g ρύζι για πιλάφι (για τη γέμιση)
  • 150 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)

Start cooking

1. Κόβουμε το κρέας σε ισόποσες μερίδες και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας, σοτάρουμε για 5’ και αλατοπιπερώνουμε

3. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει πολύ καλά το κρέας.

4. Ετοιμάζουμε το φύλλο, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ισόποσα κομμάτια.

5. Σκεπάζουμε τα ζυμάρια με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

6. Αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό και το ξεψαχνίζουμε.

7. Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και ρίχνουμε ξανά αλάτι και πιπέρι

8. Ανοίγουμε τα φύλλα, αφήνοντας αρκετό περιθώριο για να φτιάξουμε τον κόθρο, στρώνουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί και τα λαδώνουμε μεταξύ τους.

9. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρύζι και περιμετρικά, στα τοιχώματα, το κρέας.

10. Γυρίζουμε τα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού, δημιουργώντας τον κόθρο, μέσα στον οποίο κλείνουμε το κρέας.

11. Περιχύνουμε το ρύζι με τον ζωμό και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στις αντιστάσεις για περίπου 55-60’.

12. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσει, κόβουμε τρίγωνα, ακτινωτά κομμάτια και σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Rating

Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
New Year's Day
Dinner
Winter
Starters & nibbles

Shop recipe for 8 servings

  • Αλάτι Πλαστική Φιάλη 400 gr
    This item is no longer available
    7136110
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 L
    9,4 €/ L
    €9,40
    7143658
  • Ξίδι  400 ml
    This item is no longer available
    7130596