Recipe Search ResultsΚοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού
Ab logo
  • Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

by Βίκυ Σμυρλή

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

2 of 5
Classic
Romantic Meal
Main courses
Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

Ingredients for 6 People

6 People
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 80 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (για τη γέμιση)
  • 80 ml λευκό κρασί (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα (για τη γέμιση)
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο (για τη γέμιση)
  • 1/4 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι νερό (για τη γέμιση)
  • 50 γρ. Κουκουνάρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια (για τη γέμιση)
  • 1/4 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για τη γέμιση)
  • 4 αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 1 (χυμός) και η φλούδα του κομμένη σε λωρίδες πορτοκάλι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στην μέση και στα 4 εκ.
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 80 ml μπράντι
  • 2 κιλά κοτόπουλο καθαρισμένο και πλυμένο
  • 400 γρ. κιμά βόειο (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)

Start cooking

Πλένουμε μέσα και έξω το κοτόπουλο. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Το πασπαλίζουμε μέσα και έξω με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά. Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς. Όταν πάρει χρώμα σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και προσθέτουμε την κανέλα και το μπαχάρι.

Ρίχνουμε το ρύζι, το γυρίζουμε μέσα στον κιμά και προσθέτουμε σταφίδες, βερίκοκα, μήλο, κουκουνάρι. Ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση λίγο στη φωτιά να πιει τους χυμούς της. Όταν η γέμιση κρυώσει γεμίζουμε το κοτόπουλο και κλείνουμε το άνοιγμα με σπάγκο. Γεμίζουμε και το άνοιγμα στο λαιμό αν περισσέψει γέμιση και βάζουμε την υπόλοιπη σε ταψάκι. Στρώνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού στο ταψί και βάζουμε πάνω τους το κοτόπουλο. Γύρω - γύρω βάζουμε τα καρότα και το κρεμμύδι. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, το κρασί, το μπράντι, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 1 ¼ ώρα. Κατά διαστήματα ξεσκεπάζουμε το ταψί, ελέγχουμε το ζωμό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Θα πρέπει να μείνουν 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ψήνουμε το κοτόπουλο άλλα 30 λεπτά περίπου, ανοιχτό μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια από το ταψί. Ξύνουμε το ταψί με μια ξύλινη σπάτουλα για να μην χάσουμε τη γεύση από τους χυμούς που έχουν ψηθεί στον πάτο. Τους σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι για να φτιάξουμε τη σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας και βράζουμε τη σάλτσα για λίγο μέχρι να δέσει. Προς το τέλος ρίχνουμε χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα από το ταψί και το συνοδεύουμε με μικρές ψητές πατατούλες.

Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Romantic Meal
Other
All seasons
Main courses
  • Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού