Recipe Search ResultsΜοσχαράκι σπάλα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με κάστανα και καραμελωμένο πράσο
Ab logo
  • Μοσχαράκι σπάλα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με κάστανα και καραμελωμένο πράσο

Μοσχαράκι σπάλα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με κάστανα και καραμελωμένο πράσο

by Πηγή ΑΒ Μagazine

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

High

Rating

2 of 5
Classic
Everyday recipe
Main courses
Μοσχαράκι σπάλα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με κάστανα και καραμελωμένο πράσο

Ingredients for 4 People

4 People
  • 3 (για το κρέας) γαρύφαλλο
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο (για το κρέας)
  • 1/2 λίτρο νερό ζεστό (για το κρέας)
  • 1 (για το κρέας) ξύλο κανέλας
  • 2 κομματάκια θυμάρι ψιλοκομμένα (για το κρέας)
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (για το κρέας)
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο (για το κρέας)
  • 2 κουταλιές σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί (για το κρέας)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο (για το κρέας)
  • 400 γρ. κάστανα φρέσκα (για το κρέας)
  • 30 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα (για το κρέας)
  • 1 κιλό νουά σπάλας, κομμένο σε μπουκιές χωρίς κόκκαλο (για το κρέας)
  • 3 (για το κρέας) κρεμμυδάκια στιφάδου
  • πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού βούτυρο αγελαδινό (για τα πράσα)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τα πράσα)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι (για τα πράσα)
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη καστανή (για τα πράσα)
  • 1 κιλό πράσα πλυμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (για τα πράσα)
  • πιπέρι
  • Αλάτι (για το κρέας)
  • 3 κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού (για το κρέας)
  • 4 (για το κρέας) κόκκοι μπαχάριου

Start cooking

Ψήνετε για 6 λεπτά σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στον αέρα, στους 180οC, τα κάστανα, αφού τα έχετε χαράξει σταυρωτά και τα έχετε βάλει σε λαμαρίνα φούρνου. Κατόπιν, τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά.

Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρέας στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 4 με 5 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και το ξίδι. Αφήνετε για 10 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά.

Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά στην κατσαρόλα και το θυμάρι μαζί με το ζεστό νερό. Σκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 55 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια στιφάδου και, αν χρειάζεται, ρίχνετε κι άλλο νερό. Κλείνετε το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά.

Για τα πράσα, ρίχνετε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Προσθέτετε τα καθαρισμένα και πλυμένα πράσα. Σοτάρετε για 5 με 6 λεπτά και ρίχνετε τη ζάχαρη. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αρχίζετε σιγά-σιγά να καραμελώνετε τα πράσα χωρίς όμως να σας καούν. Προσθέτετε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, το αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατεύετε και αδειάζετε σε μια πήλινη σκεπαστή γάστρα.

Τοποθετείτε τα κάστανα και τις φλούδες πορτοκαλιού στη γάστρα μαζί και το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το κρέας, ανακινείτε καλά και κλείνετε με το καπάκι. Συνεχίζετε το μαγείρεμα στον φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά ακόμα.

TIP Η συγκεκριμένη είναι μια μοναδική συνταγή όπου η γλυκύτητα των πράσων, σε συνδυασμό με τα κάστανα και το κρασί, δένει εξαιρετικά με το κρουστό κρέας του μοσχαριού. Τελική πινελιά σε όλο αυτό το εξαιρετικό φαγητό η πικρόγλυκη μαρμελάδα πορτοκαλιού.

Rating
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
International
Classic
Everyday recipe
Lunch
All seasons
Main courses
  • Μοσχαράκι σπάλα μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί με κάστανα και καραμελωμένο πράσο