Πιλάφι περσικό με φακές, κιμά και σταφίδες
Difficulty
AverageDuration
>60'Pricing
MediumRating
5 of 5
Ingredients for 6 People
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
- Αλάτι
- 1 πρέζα τζίντζερ τριμμένο
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 πρέζα κόλιανδρο τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πρόβειο
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό από μοσχάρι ή κοτόπουλο
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 1 κουταλιά του γλυκού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού φακές καφέ, μέτριες
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μπασμάτι
- πιπέρι
Shop this recipe
Essential ingredients
Start cooking
Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό για 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε στην άκρη (προσέχουμε πολύ να μη μας λιώσουν). Βάζετε τη μια κουταλιά βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το δυόσμο, τις σουρωμένες φακές, το αλάτι, το πιπέρι, όλα τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό. Βράζετε για 10 –15 λεπτά και το βγάζετε από τη φωτιά. Μόλις το κατεβάσετε από τη φωτιά ρίχνετε τις σταφίδες και ανακατεύετε. Πλένετε καλά το μπασμάτι 3-4 φορές και το μουλιάζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα. Το σουρώνετε και το αδειάζετε σε μια κατσαρόλα, που στον πάτο της έχετε βάλει μια κουταλιά βούτυρο και προσθέτετε τρία φλιτζάνια ζωμό και ένα νερό. Σκεπάζετε και βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στις οδηγίες του κουτιού (συνήθως για 15-20 λεπτά). Μόλις το ρύζι (δεν πρέπει να έχει καθόλου νερό το ρύζι) είναι έτοιμο, το ενώνετε σιγά - σιγά με το μίγμα από τις φακές και τον κιμά και σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένο με άφθονο μαϊντανό.