Recipe Search ResultsΤσουμπλέκι Άρτας (Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου)
Ab logo
  • Τσουμπλέκι Άρτας (Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου)

Τσουμπλέκι Άρτας (Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου)

Difficulty

Average

Duration

>60'

Rating

Not rated yet
Classic
Sunday Course
Main courses
Τσουμπλέκι Άρτας (Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου)

Ingredients for 4 People

4 People
  • 200 g κιμάς πρόβειος (Για τους κεφτέδες)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας τοματοπελτές
  • 20 ml ξίδι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1,5 κρεμμύδια
  • 4 μεγάλες τομάτες
  • αλάτι (Για τους κεφτέδες)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (Για τους κεφτέδες)
  • 1 κουτ. σούπας αποξηραμένος δυόσμος (Για τους κεφτέδες)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (Για τους κεφτέδες)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (Για τους κεφτέδες)
  • 1 μεγάλο αβγό (Για τους κεφτέδες)
  • 150 g ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (Για τους κεφτέδες)
  • 300 g κιμάς μοσχαρίσιος (Για τους κεφτέδες)
  • αλάτι

Start cooking

Για τους κεφτέδες: 1. Μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό και τη στύβουμε για να φύγει το περιττό νερό. 2. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χοντρό μέρος του τρίφτη (ρεντέ). 3. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. 4. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε. Για τη σάλτσα: 5. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. 6. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν όλα τους τα υγρά. 7. Ταυτόχρονα, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις τομάτες, τις ψιλοκόβουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο τρυπητό. 8. Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξίδι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, τον τοματοπελτέ (διαλυμένο σε 200ml νερό), τις τομάτες, και αλατοπίπερο. 9. Μεταφέρουμε το μίγμα σε γάστρα, τοποθετούμε μέσα τους κεφτέδες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 10. Ψήνουμε το τσουμπλέκι στους 180οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 50‘ ή μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του, ενώ στα τελευταία 10’ ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρουν χρώμα οι κεφτέδες. Trivia Σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, στο τέλος αβγοκόβουν το τσουμπλέκι – αντί του κλασικού αβγολέμονου, επιλέγουν ένα μίγμα αβγού και ξυδιού
Rating
Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek Traditional
Classic
Sunday Course
Dinner
Main courses
  • Τσουμπλέκι Άρτας (Κεφτέδες με κρεμμύδια φούρνου)