- Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 15-20 λεπτά (από την αρχή του βρασμού) μέχρι να μαλακώσουν. Τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε με το πρες πουρέ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τις λιωμένες πατάτες. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη. Σκεπά-ζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά σε ένα μπρίκι τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 200ΊC.
- Λαδώνουμε ελαφρά μια λαμαρίνα. Ανοίγουμε με τα χέρια τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 2 εκ. περίπου. Μεταφέρουμε το φύλλο στη λαμαρίνα και με τα δάχτυλα κάνουμε διάσπαρτες λακουβίτσες. Με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια με το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε την πετσέτα από τη λαμαρίνα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι η φοκάτσια να ροδίσει ελαφρά.
- Σερβίρουμε τη φοκάτσια κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.