Ας μαγειρέψουμε
Κραμπλ: Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε έως ότου δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα. Το αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Τότε, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και σταματάμε το χτύπημα. Ενσωματώνουμε το αλεύρι, την κανέλα και το κονιάκ ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Απλώνουμε από πάνω τα σύκα, τρίβουμε από πάνω το κραμπλ και βάζουμε το γλυκό για 1 ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ψήνουμε το κέικ για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη.