Παραδοσιακό ραβανί μαρεγκάτο με αμύγδαλα
Δυσκολία
ΔύσκοληΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
4 στα 5
Θα χρειαστώ υλικά για 6 μερίδες
- 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. γάλα φρέσκο
- 6 κρόκος
- 6 ασπράδι
- 2 λεμόνι (ξύσμα)
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 170 γρ. βούτυρο φρέσκο 82% λιπαρά
- 100 γρ. αμύγδαλο ψιλοκομμένο
- 290 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 ξυλάκι κανέλας
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε ένα μίξερ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε σε μεσαία ταχύτητα να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε λίγο-λίγο τους κρόκους αβγού μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Κατεβάζουμε το μίγμα από το μίξερ, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αμύγδαλο και το γάλα, ανακατεύοντάς τα πολύ καλά με μία κουτάλα μέχρι να γίνουν όλα ένα σώμα. Σε ένα μίξερ ρίχνουμε το ασπράδι του αβγού και το χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μαρέγκα. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο μπολ με το υπόλοιπο μίγμα, ανακατεύοντας ελαφρά με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε μεγάλο ταψί φούρνου αφού το έχουμε περάσει με βούτυρο και αλεύρι μία στρώση γύρο στα 3 δάχτυλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 40 με 45 λεπτά. Μόλις το βάλουμε στο φούρνο σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 200 γρ. νερό και δύο ξυλάκια κανέλας. Το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Με το που βγάλουμε το ραβανί από το φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Για το γαρνίρισμα μπορούμε να αλείψουμε την κορυφή με μαρμελάδα βερίκοκο και αμύγδαλα ολόκληρα ή να τοποθετήσουμε μία μπάλα παγωτό.