facebook-pixel
Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΠαραδοσιακό τσουρέκι, µαστιχωτό
Ab logo
  • Παραδοσιακό τσουρέκι, µαστιχωτό
Παραδοσιακό τσουρέκι, µαστιχωτό

Παραδοσιακό τσουρέκι, µαστιχωτό

από AB FOODSTORIES
Για το Πασχαλινό Τραπέζι
Μέτρια
>60'
5/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

4 μερίδες
  • 100 g. αβγά ολόκληρα (περίπου 2 μεσαία)
  • έτοιμα κόκκινα αυγά (προαιρετικά)
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • 100 g. γάλα
  • αβγό, για το άλειμμα
  • 70 g. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο χλιαρό (όχι καυτό)
  • 450 g. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 30 g. μέλι
  • 50 g. βούτυρο αγελαδινό, σε θ. δ.
  • 50 g. γάλα
  • 120 g. ζάχαρη
  • 2 g. μαστίχα, σε κόκκους
  • σπόροι από 1 φυσική βανίλια, ή 1 κάψουλα βανιλίνης
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 g. κάρδαμο, σε σκόνη
  • 5 g. μαχλέπι, σε σκόνη
  • 50 g. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 45 g. μαγιά νωπή
  • 100 g. αβγά ολόκληρα (περίπου 2 μεσαία)
  • έτοιμα κόκκινα αυγά (προαιρετικά)
  • 1 μικρή πρέζα αλάτι
  • 100 g. γάλα
  • αβγό, για το άλειμμα
  • 70 g. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο χλιαρό (όχι καυτό)
  • 450 g. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
  • 30 g. μέλι
  • 50 g. βούτυρο αγελαδινό, σε θ. δ.
  • 50 g. γάλα
  • 120 g. ζάχαρη
  • 2 g. μαστίχα, σε κόκκους
  • σπόροι από 1 φυσική βανίλια, ή 1 κάψουλα βανιλίνης
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 g. κάρδαμο, σε σκόνη

Ας μαγειρέψουμε

• Στο μπολ του μίξερ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο γάλα με ένα σύρμα χειρός. • Προσθέτουμε τα 50g . αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό (προζύμι). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 30’. • Σε ένα μούλτι ρίχνουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο, το ξύσμα, τη βανίλια και 2 κ.σ. από τη μετρημένη ζάχαρη. Κάνουμε το μείγμα λεπτή σκόνη και το κοσκινίζουμε. • Σε ένα μπολ μεταλλικό πάνω σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε μαζί την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά, τα 50 γρ. βούτυρο, το μέλι, το γάλα, το αλάτι και το μείγμα των αρωματικών. Ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να είναι περίπου στη θερμοκρασία του σώματός μας δοκιμάζοντας με το δάχτυλο. • Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στον καδο του μίξερ μαζί με το προζύμι και προσθέτουμε και τα 450g αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, για περίπου 10’. • Προσθέτουμε έπειτα σιγά σιγά και τα 70g λιωμένο βούτυρο και, όταν ενσωματωθεί και γίνει ομοιογενές το μείγμα, σταματάμε το ζύμωμα. • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε θ. δ. για 1 ώρα. Μόλις έχει περάσει το πρώτο μισάωρο πατάμε τη ζύμη να φύγει ο αέρας και τη γυρίζουμε ανάποδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. • Έπειτα παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 3 μερίδες των 300g. Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και τα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκάρια, κ.τλ.). • Στρώνουμε 2 λαμαρίνες με λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια σε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, να καλυφθούν, χωρίς όμως να την τεντώσουμε πάνω τους. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, το πολύ. • Αλείφουμε με αβγό αραιωμένο με νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό, αν θέλουμε. • Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 170°C στον αέρα για 30-40’, μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν χρώμα πάνω -κάτω.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Πάσχα
Γλυκό
Άνοιξη
Γλυκό

Βάλε στο καλάθι υλικά για 4 μερίδες

  • Φρέσκια Μαγιά Νωπή 2x25g
    50 γρ
    14,4 €/ κιλ
    €0,72
    7080951
  • 7138311
  • Φρέσκο Γάλα 3.5% Λιπαρά 1 lt
    1 λιτ
    1,12 €/ λιτ€1,12
    1,00 €/ λιτ
    €1,00
    7128101
  • Κακουλέ Κάρδαμο Τριμμένο 8gr
    8 γρ
    108,75 €/ κιλ
    €0,87
    7243671