Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΨητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον
Ab logo
  • Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

από Μυρσίνη Λαμπράκη

Δυσκολία

Δύσκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Υψηλό

Αξιολόγηση

5 στα 5
Κλασική
Χριστούγεννα
Κυρίως πιάτο
Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

Θα χρειαστώ υλικά για 8 μερίδες

8 μερίδες
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 2 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα
  • Αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 300 ml λευκό κρασί
  • 600 ml ζωμό κοτόπουλου (για το ζωμό)
  • 12 φέτες μπέικον
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου
  • 1 γαλοπούλα
  • πιπέρι

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • Πορτοκάλια Μέρλιν Χυμού Ελληνικά Συσκευασμένα
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7126679
  • Μουστάρδα 3 Πιπέρια 200 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7069760
  • Οίνος Λευκός Κρητικός 750ml
    750 ml
    3,99 Ε/ λιτ
    €2,99
    7087799
  • Ας μαγειρέψουμε

    p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190oC. Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω και τη στεγνώνουμε καλά με ένα χαρτί κουζίνας. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το ένα πορτοκάλι και τα τοποθετούμε στην κοιλιά της γαλοπούλας μαζί με δύο κλαδάκια δενδρολίβανου. Στη συνέχεια αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα μέσα στο ταψί και την αλείφουμε και αυτή με λίγο βούτυρο. Κόβουμε το άλλο πορτοκάλι, στύβουμε το μισό πάνω στη γαλοπούλα και τον χυμό του άλλου μισού τον αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Έπειτα περιχύνουμε στη γαλοπούλα λίγο από αυτό το μείγμα και το υπόλοιπο το κρατάμε για να ραντίσουμε το πουλερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες και 15 λεπτά. Κάθε μία ώρα ξεσκεπάζουμε και ραντίζουμε τη γαλοπούλαμε το μείγμα πορτοκαλιού και λιωμένου βουτύρου. Μία ώρα πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά τρυπάμε με ένα μαχαίρι το πιο λεπτό σημείο του ποδιού και αν ο ζωμός τρέξει καθαρός και διαφανής τότε η γαλοπούλα μας είναι ψημένη. Για κάθε κλαδάκι δεντρολίβανο τυλίγουμε μία φέτα μπέικον γύρω του, αφήνοντάς το να προεξέχει και από τις δύο πλευρές. Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα ψησίματος και τα βάζουμε στο φούρνο τα τελευταία 20 λεπτά μαζί με τη γαλοπούλα έως ότου το μπέικον γίνει τραγανό. Βγάζουμε τη γαλοπούλα και το μπέικον από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα. Παίρνουμε περίπου 6 κουταλιές της σούπας από το ζωμό από το ταψί που έχει ψηθεί η γαλοπούλα και τον αδειάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το λίπος αναδυθεί στην επιφάνεια του βάζου το απομακρύνουμε με ένα κουταλάκι. Κουνάμε καλά το βάζο μας για να ανακατευτούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί. Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου και το αλεύρι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου πήξει ο ζωμός και τα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε.Σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας με τις φέτες μπέικον με το δεντρολίβανο και δίπλα την σάλτσα. 

    Χρόνος προετοιμασίας:

    25 λεπτά 

    Χρόνος μαγειρέματος:

    3 ώρες και 15 λεπτά
    Αξιολόγηση
    Καμία
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Διεθνή
    Κλασική
    Χριστούγεννα
    Μεσημεριανό
    Όλες οι εποχές
    Κυρίως πιάτο
    • Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι, δενδρολίβανο και μπέικον

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • Πορτοκάλια Μέρλιν Χυμού Ελληνικά Συσκευασμένα
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7126679
  • Μουστάρδα 3 Πιπέρια 200 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7069760
  • Οίνος Λευκός Κρητικός 750ml
    750 ml
    3,99 Ε/ λιτ
    €2,99
    7087799