Ας μαγειρέψουμε
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο με το μέλι και αφήνουμε στο πλάι.
• Για να φτιάξουμε τα τσουρέκια στο μπολ του μίξερ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο γάλα με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τα 50g αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό (προζύμι). Σκεπάζουμε
με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 30’.
• Σε ένα μπλεντεράκι ρίχνουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή, τη βανίλια και 2 κ.σ. από τη μετρημένη ζάχαρη και αλέθουμε το μείγμα σε λεπτή σκόνη, την οποία κοσκινίζουμε. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
• Σε ένα μπολ μεταλλικό πάνω σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε μαζί την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αβγά, τα 50g βούτυρο, το μέλι, το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και το μείγμα των αρωματικών, μέχρι το μείγμα να είναι περίπου στη θερμοκρασία του σώματός μας δοκιμάζοντας με το δάχτυλο.
• Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στον κάδο του μίξερ με το προζύμι και προσθέτουμε και τα 450g αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπολ, για περίπου 10’. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και μόλις ομογενοποιηθεί, σταματάμε το ζύμωμα.
• Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σε θ. δ. για 1 ώρα.
• Μόλις έχει περάσει το πρώτο μισάωρο πατάμε τη ζύμη να φύγει ο αέρας και τη γυρίζουμε ανάποδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.
• Έπειτα παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 2 δόσεις των 450g , για να βγάλει 2 τσουρέκια γεμιστά.
• Την κάθε δόση την χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη. Πλάθουμε το κάθε μέρος σε μακρόστενο κορδόνι πάχους περίπου 4 -6 εκ.
• Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κορδόνι, ώστε να γίνει σαν μακρόστενο φύλλο, με πάχος 1/2 εκ.
• Αλείφουμε με μια σπάτουλα το κέντρο από το κάθε φύλλο με μια στρώση από το φυστικοβούτυρο και σκορπίζουμε πάνω του εσπεριδοειδή γλασέ.
• Τυλίγουμε το φύλλο κατά πλάτος σε ρολό, ώστε να φτιάξουμε ένα κορδόνι, στο ίδιο μήκος με το αρχικό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση, και τα πλέκουμε έπειτα σε πλεξούδες ανά 3 κορδόνια.
• Στρώνουμε 2 λαμαρίνες με λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν πολύ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, να καλυφθούν, χωρίς όμως να την τεντώσουμε πάνω τους. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θ. δ. για 45’ με 1 ώρα, το πολύ.
• Με ένα πινέλο αλείφουμε με αβγό αραιωμένο σε νερό, πασπαλίζουμε με σπασμένα φιστίκια και χοντρή ζάχαρη.
• Ψήνουμε στους 170° C στον αέρα για 40’, ή μέχρι να έχουν πάρει καστανό χρώμα πάνω κάτω.