Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΒασιλόπιτα της Αγιάσου
Ab logo
  • Βασιλόπιτα της Αγιάσου

Βασιλόπιτα της Αγιάσου

από Πηγή ΑΒ Μagazine

Δυσκολία

Δύσκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

5 στα 5
Κλασική
Χριστούγεννα
Πίτσα/Πίτα
Βασιλόπιτα της Αγιάσου

Θα χρειαστώ υλικά για 11 μερίδες

11 μερίδες
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλιές σούπας γλυκάνισος
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ξερή πικάντικη μυζήθρα, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 600 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), για άλειμμα
  • σουσάμι
  • 1 αβγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7070127
  • Τζίντζερ Εισαγωγής
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7063942
  • Μοσχοκάρυδο Τριμμένο 40 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064511
  • Ας μαγειρέψουμε

    Βράζετε το γλυκάνισο με 1½ φλιτζάνι νερό επί 6 με 7 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση), το αφήνετε να κρυώσει και το σουρώνετε. Παίρνετε 1 φλιτζάνι από τον βρασμένο γλυκάνισο και το ανακατεύετε με τη ζάχαρη και τη σόδα. Βάζετε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και ρίχνετε ανακατεύοντας με τον γάντζο ζυμώματος, τον βρασμένο γλυκάνισο και το ελαιόλαδο. Χτυπάτε μέχρι να έχετε μία ζύμη λεία και ελαστική (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα). Την αφήνετε σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου.Ανακατεύετε εν τω μεταξύ την τριμμένη μυζήθρα με το κεφαλοτύρι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και βουτυρώνετε με πινέλο ένα ταψί με διάμετρο 28-30 εκ. Χωρίζετε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Το ένα από αυτά να είναι μεγαλύτερο. Το ανοίγετε με τον πλάστη, ώστε να σκεπάσει το ταψί και τα πλαϊνά του. Ανοίγετε τα υπόλοιπα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού. Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε το φύλλο της βάσης. Το βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με λίγο από το μίγμα της μυζήθρας. Σκεπάζετε με ένα δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνετε και πασπαλίζετε. Συνεχίζετε τη διαδικασία και με τα άλλα δύο φύλλα.Ανάμεσα από αυτά τα φύλλα βάζετε και το νόμισμα. Τα κλείνετε με το φύλλο που εξέχει από το ταψί. Σκεπάζετε με το τελευταίο φύλλο, το τρυπάτε με πιρούνι και το περιχύνετε με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και αλείφετε την επιφάνειά της με το αβγό. Πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά και στους 120οC για 1½ με 2 ώρες ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.
    TIP Για καλύτερο ψήσιμο της πίτας χρησιμοποιήστε ταψί από αλουμίνιο.
    Αξιολόγηση
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Ελληνική
    Κλασική
    Χριστούγεννα
    Γλυκό
    Χειμώνας
    Πίτσα/Πίτα
    • Βασιλόπιτα της Αγιάσου

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7070127
  • Τζίντζερ Εισαγωγής
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7063942
  • Μοσχοκάρυδο Τριμμένο 40 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064511