1. Ξεπλένουμε το ρύζι καλά, κάτω από τρεχούμενο νερό.
2. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10’.
3. Αφαιρούμε τη μισή ποσότητα κρεμμυδιών και τα κρατάμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
4. Προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1’, και προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το ζωμό λαχανικών και αλάτι.
5. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά και αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.
6. Μόλις βράσει το ρύζι και σωθούν τα υγρά του, προσθέτουμε τις φακές, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 2-3’.
7. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τις σταφίδες, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το μαϊντανό.