Κέικ με ξερά σύκα και κονιάκ
Δυσκολία
ΜέτριαΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 1 μερίδες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 50 γρ. για τα σύκα
- 6 αυγά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), σε θ.δ.
- 200 γρ. ξερά σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 φακελάκι τσάι της προτίμησής μας
- 70 ml κονιάκ
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κονιάκ, το φακελάκι του τσαγιού και τα σύκα. Καλύπτουμε με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα σύκα να απορροφήσουν το περισσότερο υγρό και να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ΊC. Ντύνουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χεριού το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτου-με ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το
χτύπημα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε σταδιακά τα 300 γρ. αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
- Στραγγίζουμε τα σύκα από τα υγρά και τα σκουπίζουμε ελαφρά με χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με τα 50 γρ. αλεύρι. Τινάζουμε καλά για να φύγει η περίσσεια αλευριού και τα ρίχνουμε στο μείγμα του κέικ. Ανακα-τεύουμε καλά με μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 5 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ΊC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να ροδίσει. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα όπου το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.