Ας μαγειρέψουμε
Καθαρίζετε τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους και τα βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με 2 ποτήρια νερό. Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένα, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν σαν κομπόστα. Στο μεταξύ, βάζετε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε τουλπάνι και τα δένετε σε πουγκάκι. Βάζετε στα βρασμένα φρούτα τον χυμό και το ξύσμα των εσπεριδοειδών, ανακατεύετε με τα αποξηραμένα φρούτα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαριναριστούν 12 ώρες. Μεταφέρετε κατόπιν το μείγμα σε πλατειά κατσαρόλα, ρίχνετε τη ζάχαρη και τα ξυλαράκια κανέλας, προσθέτετε το πουγκί με τις φλούδες και βράζετε ανακατεύοντας καλά για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά (από την στιγμή που θα πάρει βράση). Προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Η μαρμελάδα θα πρέπει να έχει δέσει. Τη δοκιμάζετε ρίχνοντας ένα κουταλάκι σε πιατάκι που έχετε βάλει νωρίτερα στο ψυγείο να παγώσει,και βλέπετε αν «στέκει». Αφαιρείτε το πουγκί, προσθέτετε το ποτό, ανακατεύετε και τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Τα βιδώνετε, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα. Βάζετε ετικέτες με τα υλικά της μαρμελάδας και ημερομηνία και φυσικά καλύπτετε το καπάκι με πανάκι στρογγυλό ή τετράγωνο με χριστουγεννιάτικα σχέδια και κορδέλες ή μαντηλάκι κεντημένο με κάποιο από τα φρούτα που περιέχει η μαρμελάδα.