facebook-pixel
Ab logo
  • Γκούλας (Bogracs Gulyas)
Γκούλας (Bogracs Gulyas)

Γκούλας (Bogracs Gulyas)

από Πηγή ΑΒ Μagazine
Μέτρια
>60'
0/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

6 μερίδες
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο ή λαρδί
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κουταλιές σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 1,5 κιλά μοσχάρι για βραστό κομμένο σε κύβους 5x5 εκ.
  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αγριοκύμινο (σπόροι σε βαζάκια)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαντζουράνα σκόνη (σε βαζάκια)
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μέτρια γεμάτο πιπέρι
  • 3 τομάτες ώριμες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο ή λαρδί
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κουταλιές σούπας γλυκιά πάπρικα
  • 2 τριμμένα κρεμμύδια
  • 1,5 κιλά μοσχάρι για βραστό κομμένο σε κύβους 5x5 εκ.
  • 1 λίτρο ζωμός βοδινού
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αγριοκύμινο (σπόροι σε βαζάκια)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μαντζουράνα σκόνη (σε βαζάκια)
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μέτρια γεμάτο πιπέρι
  • 3 τομάτες ώριμες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
  • 10 μέτριες πατάτες
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

Ας μαγειρέψουμε

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε την πάπρικα και ανακατεύετε για να πάει παντού.

Βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ρίχνετε τους κύβους του κρέατος και τους σοτάρετε για 8 με 10 λεπτά. Ρίχνετε τον ζωμό, το αγριοκύμινο και βράζετε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1½ ώρα.

Συγχρόνως μισοβράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε κυβάκια. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνετε τις πατάτες, τις τομάτες, τις πιπεριές και τη μαντζουράνα και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να βράσουν καλά όλα τα υλικά. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή.

ΤΙPS Η λέξη γκούλας (Gulyas) σημαίνει φύλακας των βοδιών – βοσκός. Το ομώνυμο φαγητό είναι μια κρεατόσουπα, λιγότερο ή περισσότερο πηχτή που μαγείρευαν
οι νομάδες – βοσκοί με το κρέας που κρατούσαν αποξηραμένο μέσα σε σάκους που έφτιαχναν από την κοιλιά των ζώων. Το μαγείρευαν με τομάτες, πιπεριές και
αρωματικά και στο τέλος πρόσθεταν τις πατάτες και κάποια κοντά χειροποίητα ζυμαρικά. To κόκκινο κρασί και το αλεύρι ως πηκτικό θεωρούνται γαλλική επιρροή.
Το σκεύος Bogracs, μια μαύρη μαντεμένια χύτρα, είναι το σύμβολο της νομαδικής ζωής των πρώτων Μαγυάρων που το χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν το Gulyas στο
ύπαιθρο. Ένας Ούγγρος ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι το σωστό Gulyas μόνο μέσα σε Bogracs πρέπει να μαγειρεύεται, μπορεί πια όχι στο ύπαιθρο, αλλά σε ανάλογες τέτοιες
χύτρες ακόμη και για μαγείρεμα στο σπίτι.

Αξιολόγηση

Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Βραδινό
Χειμώνας
Κυρίως πιάτο

Βάλε στο καλάθι υλικά για 6 μερίδες

  • Πατάτες Νάξου ΠΓΕ Συσκευασμένες
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7222810
  • Πιπεριές Πράσινες Ελληνικές
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7063729
  • Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
    600 γρ
    17,2 €/ κιλ
    €10,32
    7133790