Κόκορας γεμιστός με κάστανα και ξερά φρούτα
Δυσκολία
ΔύσκοληΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 6 μερίδες
- 1 κ.γ. πάπρικα, σε σκόνη (Για τη γέμιση)
- 1 μεγάλος κόκορας, βάρους 3 κιλών περίπου, καθαρισμένος και καψαλισμένος
- 200 ml έτοιμο μαύρο τσάι, καυτό (Για τη γέμιση)
- 1/2 γρ. σαφράν (Για τη γέμιση)
- λίγο μπαχάρι, σε σκόνη (Για την κρούστα)
- αλάτι (Για την κρούστα)
- 2 κ.σ. μέλι (Για την κρούστα)
- 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή (Για την κρούστα)
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για την κρούστα)
- 50 ml κονιάκ (Για την κρούστα)
- 200 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο (Για την κρούστα)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για την κρούστα)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (Για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- 100 γρ. αμυγδαλόσκονη (Για τη γέμιση)
- 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι (Για τη γέμιση)
- 10 κάστανα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
- 200 γρ. κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο (ανάλογα με το γούστο μας) (Για τη γέμιση)
- 1/2 φλ. μαύρες σταφίδες (Για τη γέμιση)
- 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
- 10 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένα (Για τη γέμιση)
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το καυτό τσάι και ρίχνουμε το σαφράν. Βυθίζουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, και τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ξερά φρούτα στραγγισμένα από το τσάι, τα κάστανα, το γιαούρτι και την
αμυγδαλόσκονη. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΊC.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.
- Γεμίζουμε τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης, και ράβουμε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνουμε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά την εξωτερική επιφάνειά του και αλείφουμε με μια ποσότητα από το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρουμε τον κόκορα σε μεγάλη και βαθιά γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε και πάλι με όσο μείγμα κρούστας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η πέτσα του κόκορα να ροδίσει καλά και το ψαχνό του να μαλακώσει.
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ το καυτό τσάι και ρίχνουμε το σαφράν. Βυθίζουμε τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, και τα μουσκεύουμε για 30 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ξερά φρούτα στραγγισμένα από το τσάι, τα κάστανα, το γιαούρτι και την
αμυγδαλόσκονη. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΊC.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υλικά της κρούστας.
- Γεμίζουμε τον κόκορα με το μείγμα της γέμισης, και ράβουμε το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνουμε με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά την εξωτερική επιφάνειά του και αλείφουμε με μια ποσότητα από το μείγμα της κρούστας.
- Μεταφέρουμε τον κόκορα σε μεγάλη και βαθιά γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, αλείφουμε και πάλι με όσο μείγμα κρούστας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η πέτσα του κόκορα να ροδίσει καλά και το ψαχνό του να μαλακώσει.