facebook-pixel
Ab logo
  • Πέρσικο Πιλάφι
Πέρσικο Πιλάφι

Πέρσικο Πιλάφι

από Πηγή ΑΒ Μagazine
Μέτρια
>60'
0/5
Χαμηλό

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

6 μερίδες
  • 300 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό καρότο (ξύσμα)
  • 1 (ξύσμα) γλασαρισμένο σε λίγη ζάχαρη πορτοκάλι
  • 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα εφιλέ
  • 3/4 φλιτζανιού σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη
  • 10 στήμονες από σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • Αλάτι
  • 300 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό καρότο (ξύσμα)
  • 1 (ξύσμα) γλασαρισμένο σε λίγη ζάχαρη πορτοκάλι
  • 3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα εφιλέ
  • 3/4 φλιτζανιού σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης ΑΒ κοντά στην ελληνική Γη
  • 10 στήμονες από σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • Αλάτι

Ας μαγειρέψουμε

Μουλιάζετε το ρύζι σε νερό με αλάτι για μισή ώρα και το σουρώνετε δίχως να το ξεπλύνετε. Το βράζετε για 5-6 λεπτά και το σουρώνετε όσο ακόμη είναι σκληρό (όσο ακόμη βαστάει). Αφήνετε το σαφράν σε νερό και όταν αρχίσει να βγάζει τα χρώματά του σουρώνετε το νερό και το κρατάτε.Γλασάρετε την ξυσμένη φλούδα πορτοκαλιού για 4-5 λεπτά σε λίγη ζάχαρη. Αναμιγνύετε γλασαρισμένο ξύσμα πορτοκαλιού, ξύσμα καρότου, αμύγδαλα και τις σταφίδες.Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το ρύζι για 5-6 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνετε στην κατσαρόλα και το νερό από το σαφράν.Αφαιρείτε ένα φλιτζάνι βρασμένο ρύζι και το αναμιγνύετε με το γιαούρτι. Απλώνετε το μίγμα στον πάτο μιας κατσαρόλας όχι πολύ φαρδιάς γιατί θα την χρησιμοποιήσετε για φόρμα όταν αναποδογυρίσετε το πιλάφι.Ρίχνετε μια στρώση ρύζι στην κατσαρόλα και από πάνω πασπαλίζετε με το μίγμα των υλικών που ετοιμάσατε. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (στρώση ρυζιού-μίγμα υλικών). Βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανοίγετε με το χέρι ξύλινης κουτάλας τρύπες σε 4-5 σημεία και ρίχνετε μέσα λίγο από το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Προσθέτετε ελάχιστο νερό και αφήνετε το πιλάφι να μαλακώσει το ρύζι και να μελώσει για 40 λεπτά περίπου στη χαμηλότερη θερμοκρασία της φωτιάς.Όταν το πιλάφι γίνει, το αναποδογυρίζετε στην πιατέλα και το ξεφορμάρετε από την κατσαρόλα.TIPs Άλλος τρόπος για να γίνει κρούστα στον πάτο της κατσαρόλας είναι να βάλετε μια στρώση από λεπτές φέτες πατάτας ή από λεπτές αραβικές πίτες. Το πιο λεπτό σημείο για να πετύχει αυτή η εντυπωσιακή «τούρτα» από ρύζι είναι η επιλογή της κατσαρόλας. Πρέπει να είναι αντικολλητική, αβαθής και μάλλον στενή σε διάμετρο για να χρησιμεύσει, δηλαδή σαν μια φόρμα του κέικ.

Αξιολόγηση

Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Μεσημεριανό
Όλες οι εποχές
Κυρίως πιάτο

Βάλε στο καλάθι υλικά για 6 μερίδες

  • Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
    600 γρ
    17,2 €/ κιλ
    €10,32
    7133790
  • ΚΑΡΟΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7063927
  • Πορτοκάλια Μέρλιν Χυμού Ελληνικά Συσκευασμένα
    ~2 κιλ
    0,82€/kg€1,64
    0,79 €/kg
    ~€1,58
    7126679