facebook-pixel
Ab logo
  • Βασιλόπιτα Τσουρέκι
Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Βασιλόπιτα Τσουρέκι

από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μέτρια
>60'
0/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

8 μερίδες
  • 250 γρ. Βούτυρο ροδάμι λιωμένο χλιαρό
  • 100 γρ. χλιαρό γάλα
  • 6 μεγάλα αυγά ΑΒ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 700 γρ. αλέυρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ υγρή βανίλια
  • 1 φλ. ΑΒ κοντά στην ελληνική γη σταφίδες ξανθές Κρήτης (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. ρούμι (για τη γέμιση)
  • 3/4 φλ. κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού (για τη γέμιση)
  • 1/4 κ.γ. ξύσμα λεμόνι (για τη γέμιση)
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι (για τη γέμιση)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (για τη γέμιση)
  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο (για τη γέμιση)
  • 250 γρ. Βούτυρο ροδάμι λιωμένο χλιαρό
  • 100 γρ. χλιαρό γάλα
  • 6 μεγάλα αυγά ΑΒ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 700 γρ. αλέυρι για τσουρέκι
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ υγρή βανίλια
  • 1 φλ. ΑΒ κοντά στην ελληνική γη σταφίδες ξανθές Κρήτης (για τη γέμιση)
  • 2 κ.σ. ρούμι (για τη γέμιση)
  • 3/4 φλ. κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού (για τη γέμιση)
  • 1/4 κ.γ. ξύσμα λεμόνι (για τη γέμιση)
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα περγαμόντο ή πορτοκάλι (για τη γέμιση)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (για τη γέμιση)
  • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο για το ψήσιμο (για τη γέμιση)

Ας μαγειρέψουμε

Για τη γέμιση:Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως. Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε την κοντίτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και περγαμόντο, περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.Για τη βασιλόπιτα:Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 1'-2' σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8'-10' μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη. Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.Για γρήγορο φούσκωμα:Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αξιολόγηση

Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Χριστούγεννα
Brunch
Χειμώνας
Γλυκό

Βάλε στο καλάθι υλικά για 8 μερίδες

  • Ζάχαρη Λευκή Κρυσταλλική 1kg
    1 κιλ
    • household-basket.external.861a8d38.svg
    1,08 €/ κιλ
    €1,08
    7473026
  • Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
    600 γρ
    17,2 €/ κιλ
    €10,32
    7133790
  • Αυγά Εξαιρετικά Φρέσκα Αχυρώνα Large 6 Τεμάχια
    Το προϊόν είναι προσωρινά μη διαθέσιμο
    7082583
  • Φρέσκο Γάλα 3.5% Λιπαρά 1 lt
    • household-basket.external.861a8d38.svg
    Το προϊόν είναι προσωρινά μη διαθέσιμο
    7128101