Γαλοπούλα γεμιστή
από Akis Petretzikis

Δύσκολη
>60'
0/5
Μεσαίο
Θα χρειαστώ υλικά για
Συστατικά 10 μερίδες
- 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
- 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
- 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
- 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
- 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
- 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
- Θυμάρι (Για τη γέμιση)
- Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
- 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
- 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- Πιπέρι (Για τη γέμιση)
- Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
- 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)
- 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη (Για την κράνμπερι σως )
- Λίγα καρύδια (Για την κράνμπερι σως )
- 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά (Για τη γαλοπούλα )
- 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες (Για τη μαρινάδα )
- 5 κουτ. σούπας μέλι (Για τη μαρινάδα )
- 200 γρ αλάτι χοντρό (Για τη μαρινάδα )
- 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο (Για τη μαρινάδα )
- 1 μάτσο μαϊντανό (Για τη μαρινάδα )
- 4 φύλλα δάφνης (Για τη μαρινάδα )
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση (Για τη μαρινάδα )
- 4 λίτρα νερό (Για τη μαρινάδα )
- 100 γρ βούτυρο (Για τη γαλοπούλα )
- Πιπέρι (Για τη γαλοπούλα )
- Αλάτι (Για τη γαλοπούλα )
- 3 σκελίδες σκόρδο (Για τη γαλοπούλα )
- Θυμάρι (Για τη γαλοπούλα )
- 1 κρεμμύδι μεγάλο (Για τη γαλοπούλα )
- 1 πράσινο μήλο (Για τη γαλοπούλα )
- 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
- 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
- 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
- 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
- 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
- 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
- 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
- Θυμάρι (Για τη γέμιση)
- Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
- 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
- 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- Πιπέρι (Για τη γέμιση)
- Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
- 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)