Recipe Search ResultsΓαύρος μαρινάτος
Ab logo
  • Γαύρος μαρινάτος

Γαύρος μαρινάτος

by Σιμόνη Καφίρη

Difficulty

Hard

Duration

>60'

Pricing

Low

Rating

5 of 5
Classic
Everyday recipe
Aperitif
Γαύρος μαρινάτος

Ingredients for 6 People

6 People
  • 1 κιλό γαύρο πολύ φρέσκο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • ξίδι από κόκκινο κρασί καλής ποιότητας
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • χονδρό αλάτι
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε τετραγωνάκια
  • ψιλοκομμένο μαϊντανός

Shop this recipe

Essential ingredients
  • Λεμόνια Ελληνικά
    This item is no longer available
  • Σκόρδα Ξερά Τεμάχιο Ελληνικά
    This item is no longer available
  • Start cooking

    Πλένετε τον γαύρο και τον αφήνετε 2-3 λεπτά μέσα σε ξίδι, τόσο όσο να τον σκεπάζει. Τον σουρώνετε και τον καθαρίζετε κόβοντας με τα δάχτυλα το κεφάλι, τραβώντας ταυτόχρονα το εντεράκι. Ανοίγετε την κοιλιά και ξεκολλάτε με προσοχή την ραχοκοκαλιά. Ξεπλένετε τα φιλέτα με κρύο νερό, τα στραγγίζετε καλά και τα τοποθετείτε, δίπλα δίπλα, χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο, σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος (ποτέ σε μεταλλικό). Στη συνέχεια τα αλατίζετε και τοποθετείτε από πάνω μια δεύτερη σειρά. Τα αλατίζετε ξανά με το χοντρό αλάτι.Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού με το ξίδι σε αναλογία 1 προς 5- μέχρι να σκεπαστούν τελείως τα ψαράκια. Βάζετε το σκεύος στο ψυγείο και το αφήνετε 8-10 ώρες. Τα ψαράκια αλλάζουν χρώμα και ασπρίζουν. Τα σουρώνετε και τοποθετείτε ξανά τα φιλέτα με τάξη μέσα σε γυάλινο σκεύος.Τα πασπαλίζετε με το σκόρδο, κομμένο σε φετούλες, την πιπεριά και περιχύνετε με ελαιόλαδο, σχεδόν να τα σκεπάζει. Διατηρείτε τον γαύρο στο ψυγείο έως 2 μήνες. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό όταν τον σερβίρετε.

    Rating
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek
    Classic
    Everyday recipe
    Lunch
    All seasons
    Aperitif
    • Γαύρος μαρινάτος

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • Λεμόνια Ελληνικά
    This item is no longer available
  • Σκόρδα Ξερά Τεμάχιο Ελληνικά
    This item is no longer available