Recipe Search ResultsΜελαχρινή Νάξου
Ab logo
  • Μελαχρινή Νάξου

Μελαχρινή Νάξου

by Funky Cook
Η Food Blogger FUNKY COOK - Εύα Μονοχάρη προτείνει ένα εορταστικό μενού με γεύση Ελλάδας - για επιδόρπιο η "Μελαχρινή Νάξου". Χρόνια πολλά!

Difficulty

Easy

Duration

>60'

Pricing

Medium

Rating

Not rated yet
Classic
New Year's Day
Desserts
Μελαχρινή Νάξου

Ingredients for 16 People

16 People
  • 10 αβγά (για την καρυδόπιτα)
  • 200 g παξιμάδια σταρένια (για την καρυδόπιτα)
  • 300 g καρυδόψιχα (για την καρυδόπιτα)
  • 220 g ζάχαρη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κάψουλες βανιλλίνη (για την καρυδόπιτα)
  • 3 κουτ. γλυκού baking powder (για την καρυδόπιτα)
  • 900 ml νερό (για το σιρόπι)
  • 1000 g ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 50 ml λικέρ κίτρο (για το σιρόπι)
  • 1 φλούδα λεμονιού (για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)

Shop this recipe

Essential ingredients
  • 7089254
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΡΥΔΟΨΥΧΑ 190 GR
    This item is no longer available
    7064943
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    This item is no longer available
    7070127
  • Start cooking

    1. Αλέθουμε τα παξιμάδια στον επεξεργαστή τροφίμων και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την καρυδόψιχα, το baking powder, τη βανιλλίνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.

    2. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν σαν κρέμα, για περίπου 6-8’.

    3. Σταματάμε το χτύπημα και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσωματώνουμε σταδιακά με πάρα πολύ απαλές κινήσεις το μίγμα της καρυδόψιχας στα αβγά.

    4. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 50’.

    5. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το λικέρ) για 5-6’, αφαιρούμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το κίτρο.

    6. Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την χαράζουμε ελαφρά, και όσο ακόμη είναι ζεστή, την σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.

    7. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι για 4-5 ώρες και σερβίρουμε!

    Rating
    Not rated yet
    Have you tried this recipe?
    Tell us how much you enjoyed it!
    Greek Traditional
    Classic
    New Year's Day
    Dinner
    Winter
    Desserts
    • Μελαχρινή Νάξου

    Shop this recipe

    Essential ingredients
  • 7089254
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΡΥΔΟΨΥΧΑ 190 GR
    This item is no longer available
    7064943
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    This item is no longer available
    7070127