facebook-pixel
Recipe Search ResultsΝτοματόπιτα με τυριά Νάξου και σπιτικό φύλλο
Ab logo
Ντοματόπιτα με τυριά Νάξου και σπιτικό φύλλο

Ντοματόπιτα με τυριά Νάξου και σπιτικό φύλλο

by Funky Cook (http://www.funkycook.gr/)
Στην κουζίνα του #MadewithAB τιμάμε την παράδοση και τα νησιά μας! Απόδειξη, η ντοματόπιτα με τυριά Νάξου και σπιτικό φύλλο, που ετοίμασε ειδικά για εμάς η FunkyCook.
Easy
>60'
0/5
Low

Ingredients forPeople

12 servings
  • κορν φλάουρ (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 265 ml νερό, χλιαρό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΌ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ (για το φύλλο + το λάδωμα των φύλλων)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (για το φύλλο)
  • 400 g ΑΒ αλεύρι ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ζυμωτά (για το φύλλο)
  • πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη (για τη γέμιση)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη (για τη γέμιση)
  • 250 g φέτα (για τη γέμιση)
  • 100 g αρσενικό Νάξου (για τη γέμιση)
  • 200 g γραβιέρα Νάξου (για τη γέμιση)
  • 2 πιπεριές, πράσινες (για τη γέμιση)
  • 1500 g τομάτες (για τη γέμιση)
  • κορν φλάουρ (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 265 ml νερό, χλιαρό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ΑΒ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΌ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ (για το φύλλο + το λάδωμα των φύλλων)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (για το φύλλο)
  • 400 g ΑΒ αλεύρι ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ζυμωτά (για το φύλλο)
  • πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη (για τη γέμιση)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη (για τη γέμιση)
  • 250 g φέτα (για τη γέμιση)
  • 100 g αρσενικό Νάξου (για τη γέμιση)
  • 200 g γραβιέρα Νάξου (για τη γέμιση)
  • 2 πιπεριές, πράσινες (για τη γέμιση)
  • 1500 g τομάτες (για τη γέμιση)

Start cooking

Για τη γέμιση:
1. Χαράζουμε ελαφρά τις τομάτες στο κάτω μέρος με ένα κοφτερό μαχαιράκι.
2. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ, τις καλύπτουμε με καυτό νερό, τις αφήνουμε για μερικά λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε.
3. Κόβουμε τις τομάτες σε κυβάκια, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 45’, για να βγάλουν τα υγρά τους.
4. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τρίβουμε στον τρίφτη τη γραβιέρα και το αρσενικό.
5. Αναμειγνύουμε τις τομάτες, τις πιπεριές, τα τριμμένα τυριά, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη ρίγανη σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε απαλά.
Για το φύλλο:
6. Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ, ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ισόποσα κομμάτια.
7. Σκεπάζουμε τα ζυμάρια με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
8. Ανοίγουμε τα φύλλα, με λίγο νισεστέ και με έναν πλάστη.
Για το ψήσιμο:
9. Στρώνουμε διαδοχικά 3 φύλλα μέσα σε ένα ταψί (34-36 εκ), ραντίζοντας κάθε φύλλο με ελαιόλαδο.
10. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στο φύλλο, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, κλείνουμε με το άλλο φύλλο, λαδώνουμε και χαράζουμε ελαφρά με μαχαιράκι την επιφάνεια.
11. Ραντίζουμε ελαφρά με λίγο νερό και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις (στο χαμηλότερο ράφι) στους 200°C, για περίπου 60’.
12. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Rating

Not rated yet
Have you tried this recipe?
Tell us how much you enjoyed it!
Greek
Classic
Everyday recipe
Lunch
Autumn
Pizza/pie

Shop recipe for 12 servings

  • Ντομάτες Χύμα Ελληνικές
    This item is no longer available
    7063667
  • Πιπεριές Πράσινες Ελληνικές
    This item is no longer available
    7063729