Start cooking
• Βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και, όταν κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους.
• Βράζουμε ξεχωριστά και το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και το σουρώνουμε, φροντίζοντας να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το κρατάμε στην άκρη.
• Πέστο: Κρατάμε μερικά καρύδια στην άκρη για το σερβίρισμα. Βάζουμε στο μπλέντερ σε δύο δόσεις το παντζάρι, το σκόρδο, το θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τα υπόλοιπα καρύδια, το τριμμένο τυρί, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε μέχρι να λιώσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
• Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε το πέστο του παντζαριού, λίγο νερό από αυτό όπου έβρασε το σπαγγέτι για να το αραιώσουμε και ανακατεύουμε. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
• Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, προσθέτοντας από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγα ψιλοκομμένα καρύδια και φλούδες παρμεζάνας.