ΥΠΕΥΘΥΝΗ ABΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΚαλωσήρθατε στο AB Climate Hub
Climate Hub

Καλωσήρθατε στο AB Climate Hub

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, η υπερβολική ζέστη, οι δυνατές βροχές, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις. Άλλες συνέπειες της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η απώλεια βιοποικιλότητας.

Προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου - όριο που η Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή κρίνει ως ασφαλές - κρίνεται αναγκαία η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως τα μέσα του 21ου αιώνα. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνεται και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία υπεγράφη από 195 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ελλάδας.

Το Δεκέμβριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν χάρτη πορείας για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω του ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα, που θέτει την κλιματική ουδετερότητα σε δεσμευτική νομοθεσία της ΕΕ.

Η βιομηχανία τροφίμων είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία να βελτιωθούμε, αλλά και να συνεργαστούμε προς όφελος του περιβάλλοντος. Η ΑΒ Βασιλόπουλος και ο όμιλός μας (Ahold Delhaize) επιθυμούμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση προς έναν βιώσιμο πλανήτη. Ως μέρος της πρωτοβουλίας Science Based Target (SBTi), η ΑΒ Βασιλόπουλος στοχεύει να επιτύχει 37% μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα στην εφοδιαστική της αλυσίδα έως το 2030, με αφετηρία το 2020 και να τις μηδενίσει μέχρι το 2050. Σε αυτό το πλαίσιο, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους εσάς, τους προμηθευτές μας, και να θέσουμε μεμονωμένους στόχους για το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, παρακολουθώντας την πρόοδό μας σε ετήσια βάση.

Οι στόχοι μας ως ΑΒ Βασιλόπουλος και ως όμιλος
Στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του άνθρακα Κατηγορίας 1 & 2:

 • Μείωση 50% μέχρι το 2030 με έτος βάση το 2018
 • Ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2040

 

Στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων του άνθρακα Κατηγορίας 3:

 • Μείωση εκπομπών από τους προμηθευτές μας στο σύνολο της εφοδιαστικής μας αλυσίδα κατά 37% μέχρι το 2030 με έτος βάση το 2020
 • Ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050

Τι ζητά η ΑΒ Βασιλόπουλος από εσάς, τους συνεργάτες της:

 1. Να δεσμευτείτε κι εσείς για τους Καθαρούς Μηδενικούς στόχους της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi). Αυτή η δέσμευση είναι ένα σημαντικό βήμα που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε τους δικούς σας καθαρούς μηδενικούς στόχους και να τους επικυρώσετε από την SBTi.
 2. Να κοινοποιείτε στην ΑΒ Βασιλόπουλος τη δική σας Περιβαλλοντική Έκθεση για  τις εκπομπές Κατηγορίας 1-2-3  και αυτό σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα: 
  • Οι διεθνείς προμηθευτές και οι όμιλοι καλούνται να υποβάλουν Έκθεση μέσω του διεθνούς δείκτη αναφοράς CDP.
  • Οι τοπικοί προμηθευτές και προμηθευτές προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας (Private Label) καλούνται να υποβάλουν αναφορά μέσω της πλατφόρμας αναφορών ImpactBuying.

Από πού να αρχίσετε;
Δημιουργήσαμε αυτόν τον ιστότοπο για να σας καθοδηγήσουμε στο κοινό αυτό ταξίδι της κλιματικής ουδετερότητας. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν 3 βασικά βήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθείτε: 

 1. στο ανθρακικό αποτύπωμά σας,
 2. στη Στοχοθέτηση κατά της κλιματικής αλλαγής και 
 3. στην Περιβαλλοντική Έκθεσή σας

Δείτε τις παρακάτω κατευθυντήριες ερωτήσεις για να περιηγηθείτε στον ιστότοπό μας.

 • Έχει δεσμευτεί ο οργανισμός σας στην πρωτοβουλία Science Based Targets;
 • Έχει υπολογίσει ο οργανισμός σας τις εκπομπές αερίων βάση της Κατηγορίας 1-2 και Κατηγορίας 3;

Σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο συγκεντρώνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις συνεργαζόμενοί μας, προκειμένου να λάβουν πρωτοβουλίες για να αναπτύξουν ανθεκτικές επιχειρήσεις κατά της κλιματικής κρίσης.