1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 100 ml ελαιόλαδο με το τσίλι, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα, τον ξερό κόλιανδρο, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερό.
2. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράσσουμε ραβδωτά στο εσωτερικό.
3. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί (με λαδόκολλα) και τους περιχύνουμε το μίγμα.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 °C, για 40’.
5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 150 ml βρασμένο νερό με το πλιγούρι.
6. Αφού σκεπάσουμε με μία πετσέτα για 10-15’, προσθέτουμε και ανακατεύουμε 50 ml ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και μία πρέζα αλάτι.
7. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα σύκα, τον φρέσκο κόλιανδρο, τη μέντα και τα προσθέτουμε μαζί με τους ξηρούς καρπούς στο πλιγούρι.
8. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, γαρνίροντας από πάνω με το πλιγούρι και γιαούρτι.