Ας μαγειρέψουμε
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και ρίχνουμε τα λαχανικά (αγκινάρες, κολοκύθια, πατάτες, γλυκοπατάτα, καρότα, πιπεριά) μέσα σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
• Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στη φωτιά καλά και ρίχνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι αρχικά και μετά από 1 λεπτό το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμη. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και δίνουμε μία βράση στη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη.
• Περιχύνουμε τα λαχανικά στο ταψί με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μισό μαϊντανό, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
• Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το μπριάμ για 1 ώρα στη χαμηλή θέση του φούρνου.
• Aφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και ψήνουμε το φαγητό για 20-30 λεπτά ακόμη, προσθέτοντας –αν είναι απαραίτητο– λίγο επιπλέον νερό, μέχρι να ξεροψηθούν τα λαχανικά.
• Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε το φαγητό με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τον δυόσμο.
• Σερβίρουμε το μπριάμ ζεστό ή κρύο, συνοδεύοντας με γιαούρτι ή φέτα.