Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και καραμελωμένα φουντούκια
από Πηγή ΑΒ Μagazine
Δυσκολία
ΜέτριαΧρόνος
31'- 60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
ΚαμίαΚλασική
Χριστούγεννα
Γλυκό
Βάλε στο καλάθι σου

Θα χρειαστώ υλικά για 12 μερίδες
- 4 αβγά (για το παντεσπάνι)
- Ζάχαρη άχνη (για τη διακόσμηση)
- 2 (για τη διακόσμηση) σοκολατένια βραχάκια
- 1 κουτ. γλυκού μέλι (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- 2 κουτ. σούπας ρούμι ή ουίσκι (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- 700 ml κρέμα γάλακτος (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- 5 κ.σ. φουντούκια ψημένα (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού (για τη γέμιση και την επικάλυψη)
- Λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολλας (για το παντεσπάνι)
- 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο (για το παντεσπάνι)
- 40 γρ. Κακάο (για το παντεσπάνι)
- 80 γρ. Αλεύρι (για το παντεσπάνι)
- 180 γρ. Ζάχαρη (για το παντεσπάνι)
- Ξύσμα σοκολάτας (για τη διακόσμηση)
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
7082725
7066177
Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
7135652
7102446
Για δες 4 ακόμη προϊόντα
Ας μαγειρέψουμε
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και χτυπάμε λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το κοσκινισμένο κακάο και το αλεύρι σταδιακά στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντάς με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζουμε πάνω του το μίγμα, το ισιώνουμε και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Για να το βγάλουμε από το ταψί, ακουμπάμε πάνω του μια βαμβακερή πετσέτα και το αναποδογυρίζουμε. Τραβάμε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνουμε τη μια άκρη της πετσέτας και τυλίγουμε μαζί με το παντεσπάνι σε ρολό. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για να πάρει το σχήμα του ρολού. Φτιάχνουμε μια γκανάς σοκολάτας: Βάζουμε τα 200ml της κρέμας γάλακτος να ζεσταθεί καλά και τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα, προσθέτουμε το μέλι και το ουίσκι και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς: Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι για να λιώσει. Μόλις ξανθύνει, προσθέτουμε τα φουντούκια. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μίγμα σε λαδόκολλα. Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τη χρήση. Για να μοντάρουμε τον κορμό: Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (500ml) στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύουμε τη μισή με την γκανάς της σοκολάτας και φτιάχνουμε μια ωραία μους. Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρούμε την πετσέτα και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την έτοιμη πραλίνα φουντουκιού. Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια και αλείφουμε πάνω τους ένα λεπτό στρώμα σαντιγί. Τυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σκεπάζουμε την επιφάνειά του με την μους σοκολάτας που έχουμε ετοιμάσει. Διακοσμούμε τον κορμό με σοκολατάκια και ξηρούς καρπούς, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και ζάχαρη άχνη και αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Αξιολόγηση
Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Γλυκό
Όλες οι εποχές
Γλυκό
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
7082725
7066177
Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
7135652
7102446
Για δες 4 ακόμη προϊόντα