Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΧταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου
Ab logo
  • Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

από AB Food Stories

Δυσκολία

Μέτρια

Χρόνος

>60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

Καμία
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Κυρίως πιάτο
Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου

Θα χρειαστώ υλικά για 6 μερίδες

6 μερίδες
  • 1 kg χταπόδι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο (για το χταπόδι) + 1 1/2 φλ. (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα (για το σερβίρισμα)
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα
  • 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 3 φέτες πορτοκάλι
  • 2 φλ. αμύγδαλα (για τη σκορδαλιά)
  • 5 σκελίδες σκόρδο (για τη σκορδαλιά)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. νερό (για τη σκορδαλιά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη σκορδαλιά)
  • 2 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε νερό και στυμμένες (για τη σκορδαλιά)
  • 1 φλ. ξίδι λευκό ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά) + λίγο έξτρα για το σερβίρισμα
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι (για τη σκορδαλιά)
  • φρέσκος μάραθος + δυόσμος (πάνω από τη σκορδαλιά)

Ας μαγειρέψουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180° C για 20 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς ώστε να μπορέσουμε να το πιάσουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Απλώνουμε στον πάγκο 2 στρώσεις με λαδόκολλα και ρίχνουμε στο κέντρο το παραπάνω μείγμα. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το κλείνουμε καλά στις άκρες, το τοποθετούμε σε ένα ταψί που να το χωράει ακριβώς, ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Σκορδαλιά: Εν τω μεταξύ, πολτοποιούμε στο μούλτι τα αμύγδαλα με το νερό, αλάτι, πιπέρι και τα σκόρδα. Σταματάμε, μαζεύουμε ό,τι έχει πάει στα τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας σιγά σιγά το 1 φλ. από το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το ξίδι και στο τέλος το ψωμί. Δοκιμάζουμε και βελτιώνουμε τη γεύση κατά το γούστο μας. Τέλος, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή λίγο νερό, αν τη θέλουμε πιο ρευστή. Όταν ψηθεί το χταπόδι, τοποθετούμε τη λαδόκολλα σε μια πιατέλα, την ανοίγουμε και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, λίγο ξίδι και πασπαλίζουμε με μάραθο. Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά, γαρνιρισμένη με τον δυόσμο.
Αξιολόγηση
Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Μεσημεριανό
Όλες οι εποχές
Κυρίως πιάτο
  • Χταπόδι στην λαδόκολλα με σκορδαλιά αμυγδάλου