- Αναμιγνύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα ταψί ή καλύτερα σε μια γάστρα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ΊC για 3 ώρες.
- Για μια ξεχωριστή γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 1
Μπιφτέκια με φασόλια
- Πολτοποιούμε 300 γρ. από τα φασόλια με μυρωδικά που μας περίσσεψαν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1/2 αυγό, 50 γρ. φρυγανιά, 50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε μισό κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό (ώστε να βγει περίπου 1 κ.σ.), τα ενσωματώνουμε στο μείγμα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τα πολτοποιημένα φασόλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά αλλά σφιχτή.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να μπορεί να πλάθεται.
- Τοποθετούμε τα πλασμένα μπιφτέκια σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ΊC για 20 λεπτά περίπου.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπιφτέκια με πράσινη σαλάτα ή στραγγιστό γιαούρτι ή βραστό κουνουπίδι με σάλτσα λεμονιού, ελαιόλαδο και λίγη μουστάρδα. Επίσης μπορούμε να τα κάνουμε σάντουιτς με μαύρο ψωμί και μια σάλτσα της αρεσκείας μας.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Νο 2
Σαλάτα με φασόλια μαριναρισμένα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε χυμό και ξύσμα από 1 μοσχολέμονο, 1 πορτοκάλι και 1 μανταρίνι. Προσθέτουμε 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon, 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κλωναράκι ψιλοκομμένο σέλινο, 8 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αν θέλουμε προσθέτουμε μια πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη.
- Προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένο φινόκιο και προσέχουμε να καλυφθεί καλά. Αφήνουμε να μαριναριστεί για 30 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε στο μείγμα 500 γρ. φασόλια γίγαντες βρασμένα και αλατοπιπερώνουμε.
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση
- Αναμιγνύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα ταψί ή καλύτερα σε μια γάστρα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ΊC για 3 ώρες.
- Για μια ξεχωριστή γεύση μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα.