Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με το νερό να βράσει. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει και να έχει απορροφήσει όλο το νερό.
Λαχανικά: Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, τα στρώνουμε σε ένα ταψί σε μία στρώση και ψήνουμε στους 170° C για 25 λεπτά. Αφαιρούμε τα αρωματικά και τα πετάμε.
Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και κρατάμε το λαδολέμονο σε βαζάκι στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Όταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές. Σερβίρουμε με τα λαχανικά στο πλάι, γαρνίρουμε με τα υλικά του σερβιρίσματος και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο.
Tip
Προσοχή, αυτό είναι ένα ξινό λαδολέμονο που ταιριάζει με τη φάβα, η οποία θέλει οξύτητα. Αν το βάλουμε, π.χ., σε ψάρι, θα μειώσουμε το λεμόνι στο 1/4 φλ. και θα αυξήσουμε το ελαιόλαδο στο 1/2 φλ.