Ab logo
  • Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

από AB FOODSTORIES

Δυσκολία

Εύκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Χαμηλό

Αξιολόγηση

4 στα 5
Κλασική
Χριστούγεννα
Γλυκό
Γαλακτομπούρεκο

Θα χρειαστώ υλικά για 8 μερίδες

8 μερίδες
  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 αβγά + 6 κρόκοι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 φυσική βανίλια κομμένη κάθετα στην μέση
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. κορν φλάουερ
  • 350 γρ. νερό

Ας μαγειρέψουμε

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στην φωτιά, μαζί με το κλωναράκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ και προσθέτουμε τους κρόκους και τα αυγά. Πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Τοποθετούμε στην φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Γλυκό: Σε ένα ταψί βάζουμε τα μισά από τα φύλλα ένα-ένα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφαιρούμε τις γωνίες των φύλλων που περισσεύουν, έτσι ώστε να καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού. Βάζουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Κόβουμε σε κομμάτια με προσοχή και ψήνουμε για τουλάχιστον 1ώρα, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε λίγο να το απορροφήσει και σερβίρουμε.
Αξιολόγηση
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Χριστούγεννα
Γλυκό
Φθινόπωρο,Χειμώνας
Γλυκό
  • Γαλακτομπούρεκο