facebook-pixel
Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΓαλοπούλα γεμιστή χριστουγέννων
Ab logo
  • Γαλοπούλα γεμιστή χριστουγέννων
Γαλοπούλα γεμιστή χριστουγέννων

Γαλοπούλα γεμιστή χριστουγέννων

από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δύσκολη
>60'
5/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

12 μερίδες
  • 1/2 φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Ροδάμι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο (για τη σάλτσα)
  • 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (για τη σάλτσα)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαυροδάφνη (για τη σάλτσα)
  • 3 κουταλιά αλεύρι
  • όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί) (για τη σάλτσα)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 2 φλυτζάνια κρουτόν (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο (για τη γέμιση)
  • 3 κιλών γαλοπούλα
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ (για τη γέμιση)
  • 15 κάστανα προβρασμένα κομμένα στα δύο (για τη γέμιση)
  • 15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο (για τη γέμιση)
  • 1 (χυμός) (για τη γέμιση) πορτοκάλι
  • 1 φλυτζάνι κονιάκ (για τη γέμιση)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομένο (για τη γέμιση)
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (μια φορά περασμένος) (για τη γέμιση)
  • 3 (για τη γέμιση) λουκάνικα ΑΒ επιλογή μαύρου χοίρου
  • εντόσθια (ψιλοκομμένο) (για τη γέμιση)
  • 1/4 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο
  • 3 κουταλιές βούτυρο Ροδάμι
  • 1/2 φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Ροδάμι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το γλάσο ψησίματος)
  • 1 κλαδάκι δενδρολίβανο (για τη σάλτσα)
  • 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
  • 1 λίτρο ζωμό κότας (για τη σάλτσα)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαυροδάφνη (για τη σάλτσα)
  • 3 κουταλιά αλεύρι
  • όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί) (για τη σάλτσα)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 2 φλυτζάνια κρουτόν (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι (για τη γέμιση)
  • 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο (για τη γέμιση)

Ας μαγειρέψουμε

Για τη γέμιση : Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Αφαιρουμε το περίβλημα απο το λουκάνικο και ψιλοκοβουμε σαν κιμα. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα λουκάνικα ,τον κιμά και τα εντόσθια για 6΄-7΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ.Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, κρουτον ,μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν θελουμε αδειάζουμε μερικά μήλα και γεμιζουμε με την γέμιση που περισσεύει. Τα ψηνουμε προς το τελος του ψηςιματος της γαλοπούλας. Περίπου για 40' να μαλακωσουν. Για τη γαλοπούλα: Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη πρέπει να μείνει 2 ολοκληρα 24ωρα στην συντήρηση για να ξεπαγώσει σωστά. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό). Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45΄. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).Ενώνουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύσμα και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα από το κρέας. Αλείφουμε εσωτερικά ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει. Θα λαρδώνει δηλαδή το ψαχνό κατά την διάρκεια του ψησίματοςκαι δεν θα στεγνώνει το κρέας της γαλοπούλας με το πολύωρο ψησιμο. Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι όχι ασφυκτικά για να ψήνεται Αφήνοντας την θερμότητα να εισχωρεί σωστά. Τη γέμιση που περισσεύει την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο πλάι. Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε. Την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, ιδανικά πάνω σε σχάρα για να στάζει το λίπος. Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 220ºC σε αντιστάσεις και την τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 40΄, να ροδίσει. (Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.) Μετά από 45΄ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ºC. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα για να μην αρπάξει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια και να τραγανίσει η πέτσα. Σε γενικές γραμμές όσα κιλά είναι η ωμή γαλοπούλα τόσες ώρες ψήσιμο θέλει. Παίζει μεγάλο ρόλο και το σκεύος που την ψήνουμε. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ , σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη. Αν πάλι τρέχουν υπερβολικά ζουμιά διάφανα, τότε πρέπει να ψήσουμε λίγη παραπάνω ώρα. Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα της την αλείφουμε με γλάσο μέλι, βούτυρο και πορτοκάλι. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια. Για να μην νοτίσει η πέτσα σκίζουμε σε δυο τρεις πλευρές το αλουμινόχαρτο να φεύγει ο ατμός. Για την σάλτσα : Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση. Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3΄-4΄, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας. Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό -ζεστό πάντα- ανακατεύοντας με σύρμα. Βράζουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα. Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο ή το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε 8΄-10΄, μέχρι να πυκνώσει. Σουρώνουμε τη σάλτσα ,για λεία υφή και τη διατηρούμε ζεστή. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

Αξιολόγηση

Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Μεσημεριανό
Όλες οι εποχές
Κυρίως πιάτο

Βάλε στο καλάθι υλικά για 12 μερίδες

  • Πορτοκάλια Μέρλιν Χυμού Ελληνικά Συσκευασμένα
    Super Tιμή 0.79€
    ~2 κιλ
    0,82€/kg€1,64
    0,79 €/kg
    ~€1,58
    7126679
  • Θυμάρι Αποξηραμένο 17 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064489
  • Ροδάμι Βούτυρο Γάλακτος 600 gr
    600 γρ
    17,2 €/ κιλ
    €10,32
    7133790