Γαλοπούλα γεμιστή χριστουγέννων
από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δύσκολη
>60'
0/5
Μεσαίο
Θα χρειαστώ υλικά για
Συστατικά 12 μερίδες
- 1/2 φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη (για τη γέμιση)
- 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Ροδάμι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο (για τη σάλτσα)
- 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
- 1 λίτρο ζωμό κότας (για τη σάλτσα)
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαυροδάφνη (για τη σάλτσα)
- 3 κουταλιά αλεύρι
- όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί) (για τη σάλτσα)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- 2 φλυτζάνια κρουτόν (για τη γέμιση)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι (για τη γέμιση)
- 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο (για τη γέμιση)
- 3 κιλών γαλοπούλα
- 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ (για τη γέμιση)
- 15 κάστανα προβρασμένα κομμένα στα δύο (για τη γέμιση)
- 15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο (για τη γέμιση)
- 1 (χυμός) (για τη γέμιση) πορτοκάλι
- 1 φλυτζάνι κονιάκ (για τη γέμιση)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομένο (για τη γέμιση)
- 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (μια φορά περασμένος) (για τη γέμιση)
- 3 (για τη γέμιση) λουκάνικα ΑΒ επιλογή μαύρου χοίρου
- εντόσθια (ψιλοκομμένο) (για τη γέμιση)
- 1/4 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
- 1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο
- 3 κουταλιές βούτυρο Ροδάμι
- 1/2 φλυτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη (για τη γέμιση)
- 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Ροδάμι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι (για το γλάσο ψησίματος)
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο (για τη σάλτσα)
- 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί (για τη σάλτσα)
- 1 λίτρο ζωμό κότας (για τη σάλτσα)
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού μαυροδάφνη (για τη σάλτσα)
- 3 κουταλιά αλεύρι
- όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί) (για τη σάλτσα)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- 2 φλυτζάνια κρουτόν (για τη γέμιση)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι (για τη γέμιση)
- 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο (για τη γέμιση)