Ας μαγειρέψουμε
Εκτέλεση
Για τη γαλοπούλα
1. Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
3. Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
4. Βάζουμε στην κοιλιά της το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4.
5. Την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με βούτυρο και την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ταψάκι με νερό και τη ψήνουμε στους 170°C για 3 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πιάσει καλή κρούστα.
Για τη γέμιση
1. Σωτάρουμε στο μισό βούτυρο, το κρεμμύδι πολύ καλά μαζί με σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι. Προσθέτουμε το ψωμί και το υπόλοιπο βούτυρο και το σωτάρουμε καλά για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
2. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν τα ανακατεύουμε πολύ για να μη γίνουν σαν κόλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα.
Για την κράνμπερι σως
Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 45 λεπτά με 1 ώρα
ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 3 ώρες