facebook-pixel
Ab logo
  • Γαλοπούλα γεμιστή
Γαλοπούλα γεμιστή

Γαλοπούλα γεμιστή

από Akis Petretzikis
Δύσκολη
>60'
0/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

10 μερίδες
  • 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
  • 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
  • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
  • 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
  • Θυμάρι (Για τη γέμιση)
  • Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
  • 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
  • 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
  • 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)
  • 1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη (Για την κράνμπερι σως )
  • Λίγα καρύδια (Για την κράνμπερι σως )
  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά (Για τη γαλοπούλα )
  • 8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες (Για τη μαρινάδα )
  • 5 κουτ. σούπας μέλι (Για τη μαρινάδα )
  • 200 γρ αλάτι χοντρό (Για τη μαρινάδα )
  • 2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο (Για τη μαρινάδα )
  • 1 μάτσο μαϊντανό (Για τη μαρινάδα )
  • 4 φύλλα δάφνης (Για τη μαρινάδα )
  • 2 λεμόνια κομμένα στη μέση (Για τη μαρινάδα )
  • 4 λίτρα νερό (Για τη μαρινάδα )
  • 100 γρ βούτυρο (Για τη γαλοπούλα )
  • Πιπέρι (Για τη γαλοπούλα )
  • Αλάτι (Για τη γαλοπούλα )
  • 3 σκελίδες σκόρδο (Για τη γαλοπούλα )
  • Θυμάρι (Για τη γαλοπούλα )
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο (Για τη γαλοπούλα )
  • 1 πράσινο μήλο (Για τη γαλοπούλα )
  • 500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα (Για τη γέμιση)
  • 4 κουτ. σούπας κόκκους πιπέρι μαύρο (Για τη μαρινάδα )
  • 1 χούφτα κάστανα βρασμένα (Για τη γέμιση)
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (Για τη γέμιση)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια (Για τη γέμιση)
  • 150 γρ βούτυρο χωρισμένο (Για τη γέμιση)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (Για τη γέμιση)
  • Θυμάρι (Για τη γέμιση)
  • Μερικά ξερά μυρωδικά (Για τη γέμιση)
  • 1 χούφτα βερίκοκα ξερά (Για τη γέμιση)
  • 100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών (Για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)
  • Λίγο σέλερι (Για τη γέμιση)
  • 1 μήλο πράσινο, ξηρούς καρπούς (προαιρετικά) (Για τη γέμιση)

Ας μαγειρέψουμε

Εκτέλεση Για τη γαλοπούλα 1. Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, τα αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
3. Τη στραγγίζουμε, τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και την αφήνουμε ξεσκέπαστη στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
4. Βάζουμε στην κοιλιά της το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4.
5. Την αλατοπιπερώνουμε, την αλείφουμε με βούτυρο και την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τη βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω τοποθετούμε ταψάκι με νερό και τη ψήνουμε στους 170°C για 3 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πιάσει καλή κρούστα. Για τη γέμιση 1. Σωτάρουμε στο μισό βούτυρο, το κρεμμύδι πολύ καλά μαζί με σκόρδο, αλατοπίπερο και θυμάρι. Προσθέτουμε το ψωμί και το υπόλοιπο βούτυρο και το σωτάρουμε καλά για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου μία ώρα.
2. Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν τα ανακατεύουμε πολύ για να μη γίνουν σαν κόλα. Τα βάζουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σως Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια. ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ : 45 λεπτά με 1 ώρα ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 3 ώρες

Αξιολόγηση

Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Διεθνή
Κλασική
Χριστούγεννα
Άλλο
Χειμώνας
Κυρίως πιάτο

Βάλε στο καλάθι υλικά για 10 μερίδες

  • Mήλα Γκόλντεν Ελληνικά
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7062828
  • Θυμάρι Αποξηραμένο 17 gr
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064489
  • Σκόρδα ξερά Τεμάχιο
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064248