Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΓιορτινό ψωμί με σαφράν και μέλι
Ab logo
  • Γιορτινό ψωμί με σαφράν και μέλι

Γιορτινό ψωμί με σαφράν και μέλι

από Σιμόνη Καφίρη

Δυσκολία

Δύσκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Υψηλό

Αξιολόγηση

3 στα 5
Κλασική
Χριστούγεννα
Απεριτίφ/Χωνευτικά
Γιορτινό ψωμί με σαφράν και μέλι

Θα χρειαστώ υλικά για 10 μερίδες

10 μερίδες
  • 680 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 200 ml βραστό νερό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 100 γρ. φουντούκια αλεσμένα σε πούδρα
  • 3 κουταλιές μέλι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • 85 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 (μόνο το ασπράδι για το γκλασάρισμα) αβγό
  • 1 μεγάλη πρέζα κλωστίτσες σαφράν
  • 3 αβγά
  • 2/3 φλιτζάνι φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροαλεσμένα
  • Σουσάμι ή φουντούκια ολόκληρα για πασπάλισμα

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ  2 X 25 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7080951
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 250 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7088480
  • Μέλι Θυμαρίσιο 400g
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7135652
  • Ας μαγειρέψουμε

    Διαλύετε το σαφράν μέσα στο ζεστό νερό. Μόλις γίνει χλιαρό, προσθέτετε τη μαγιά και το μέλι και το διαλύετε. Ανακατεύετε το αλεύρι με την πούδρα φουντουκιών και το αλάτι μέσα σε μπολ. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα, ρίχνετε το μίγμα της μαγιάς, το βούτυρο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε όλα τα υλικά, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό ακόμα αν χρειάζεται, ώστε να έχετε μια ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει. Τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε για 10 λεπτά, προσθέτοντας και τα χοντροαλεσμένα φουντούκια. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και την βάζετε σε καθαρό μπολ ελαφρά αλειμμένο με λίγο λάδι. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά. Την ξαναζυμώνετε με τις παλάμες για να φύγει ο αέρας μέσα στο μπολ, την σκεπάζετε ξανά και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο 45 λεπτά περίπου. Την βάζετε κατόπιν σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ξαναζυμώνετε για 1 λεπτό. Την μεταφέρετε σε 2 λαδωμένες μακρόστενες φόρμες, ή την χωρίζετε σε 3 κομμάτια, πλάθετε κορδόνια, τα πλέκετε κοτσίδα και την μεταφέρετε σε ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζετε ξανά τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνετε να ανέβει 45λεπτά έως 1 ώρα ακόμα. Αλείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο και πασπαλίζετε με σουσάμι ή μερικά ολόκληρα φουντούκια. Ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμα (εξαρτάται από τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
    Αξιολόγηση
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Διεθνή
    Κλασική
    Χριστούγεννα
    Brunch
    Όλες οι εποχές
    Απεριτίφ/Χωνευτικά
    • Γιορτινό ψωμί με σαφράν και μέλι

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ  2 X 25 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7080951
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ 250 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7088480
  • Μέλι Θυμαρίσιο 400g
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7135652