Ας μαγειρέψουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και ψήνουμε τα φουντούκια σε ταψί για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεφλουδίσουμε. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175°C.
Κέικ:
• Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κακάο, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.
• Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το λάδι, τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα.
• Στη συνέχεια προσθέτουμε στα υγρά λίγο-λίγο το μείγμα των στερεών, ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και εναλλάξ με το ζεστό νερό και ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
• Το αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι διαμέτρου 26 εκ. και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
Καραμελωμένα φουντούκια:
• Ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με 1 κ.σ. νερό σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και βράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου το περιεχόμενο, μόνο κουνώντας το τηγάνι κυκλικά ώστε να βραχεί η ζάχαρη.
• Όταν λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, να σκεπαστούν καλά με την καραμέλα. Αδειάζουμε πάνω σε λαδόκολλα κι αφήνουμε να κρυώσουν τα φουντούκια.
Γλάσο:
• Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα αρχικά και συνεχίζουμε με ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας το μπράντι και το βούτυρο, μέχρι να πάρουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.
• Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και το κόβουμε στη μέση οριζοντίως. Αλείφουμε το επάνω μέρος του κάτω κομματιού με ένα στρώμα γλάσου και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι. Με το υπόλοιπο γλάσο καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά. Ψιλοκόβουμε τα καραμελωμένα φουντούκια με κοφτερό μαχαίρι πάνω σε πάγκο και πασπαλίζουμε το κέικ. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια!