Ab logo
  • Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

από Funky Cook
Η Food Blogger FUNKY COOK - Εύα Μονοχάρη προτείνει ένα εορταστικό μενού με γεύση Ελλάδας - δεύτερο ορεκτικό η "Ηπειρώτικη Κοθρόπιτα". Χρόνια πολλά!

Χρόνος

>60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

4 στα 5
Κλασική
Πρωτοχρονιά
Ορεκτικό
Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

Θα χρειαστώ υλικά για 8 μερίδες

8 μερίδες
  • 400 g ΑΒ αλεύρι ζυμωτό (για το φύλλο)
  • 265 ml νερό (για το φύλλο)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (και extra για το λάδωμα των φύλλων) (για το φύλλο)
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι (για το φύλλο)
  • κόρν φλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (για το φύλλο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι (για το φύλλο)
  • 1000 g κρέας ζυγούρι ή αρνί ξεκοκκαλισμένο (για τη γέμιση)
  • 1200 ml ζωμός κρέατος (για τη γέμιση)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, μέτρια, ψιλοκομμένα (για τη γέμιση)
  • 500 g ρύζι για πιλάφι (για τη γέμιση)
  • 150 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 λιτ
    4,29 Ε/ λιτ
    €4,29
    7143658
  • Ξίδι  400 ml
    400 ml
    1,2 Ε/ λιτ
    €0,48
    7130596
  • Κορν Φλάουρ  200 gr
    200 γρ
    3,1 Ε/ κιλ
    €0,62
    7083721
  • Ας μαγειρέψουμε

    1. Κόβουμε το κρέας σε ισόποσες μερίδες και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

    2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρέας, σοτάρουμε για 5’ και αλατοπιπερώνουμε

    3. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να βράσει πολύ καλά το κρέας.

    4. Ετοιμάζουμε το φύλλο, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μαζί και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ισόποσα κομμάτια.

    5. Σκεπάζουμε τα ζυμάρια με μεμβράνη τροφίμων μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

    6. Αφαιρούμε το κρέας από το ζωμό και το ξεψαχνίζουμε.

    7. Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και ρίχνουμε ξανά αλάτι και πιπέρι

    8. Ανοίγουμε τα φύλλα, αφήνοντας αρκετό περιθώριο για να φτιάξουμε τον κόθρο, στρώνουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί και τα λαδώνουμε μεταξύ τους.

    9. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε το ρύζι και περιμετρικά, στα τοιχώματα, το κρέας.

    10. Γυρίζουμε τα φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού, δημιουργώντας τον κόθρο, μέσα στον οποίο κλείνουμε το κρέας.

    11. Περιχύνουμε το ρύζι με τον ζωμό και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στις αντιστάσεις για περίπου 55-60’.

    12. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφού κρυώσει, κόβουμε τρίγωνα, ακτινωτά κομμάτια και σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

    Αξιολόγηση
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Ελληνική Παραδοσιακή
    Κλασική
    Πρωτοχρονιά
    Βραδινό
    Χειμώνας
    Ορεκτικό
    • Κοθρόπιτα Ηπειρώτικη

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • Ελαιόλαδο  1lt
    1 λιτ
    4,29 Ε/ λιτ
    €4,29
    7143658
  • Ξίδι  400 ml
    400 ml
    1,2 Ε/ λιτ
    €0,48
    7130596
  • Κορν Φλάουρ  200 gr
    200 γρ
    3,1 Ε/ κιλ
    €0,62
    7083721