facebook-pixelΚοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού
Αποτελέσματα Αναζήτησης ΣυνταγώνΚοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού
Ab logo
  • Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

από Βίκυ Σμυρλή

Δυσκολία

Δύσκολη

Χρόνος

>60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

2 στα 5
Κλασική
Δείπνο για Δυο
Κυρίως πιάτο
Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

Θα χρειαστώ υλικά για 6 μερίδες

6 μερίδες
  • Αλάτι
  • πιπέρι
  • 80 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες (για τη γέμιση)
  • 80 ml λευκό κρασί (για τη γέμιση)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα (για τη γέμιση)
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο (για τη γέμιση)
  • 1/4 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα (για τη γέμιση)
  • 1 φλιτζάνι νερό (για τη γέμιση)
  • 50 γρ. Κουκουνάρι (για τη γέμιση)
  • αλάτι (για τη γέμιση)
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε κυβάκια (για τη γέμιση)
  • 1/4 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (για τη γέμιση)
  • 4 αποξηραμένα βερίκοκα κομμένα σε κομματάκια (για τη γέμιση)
  • 1 (χυμός) και η φλούδα του κομμένη σε λωρίδες πορτοκάλι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στην μέση και στα 4 εκ.
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 80 ml μπράντι
  • 2 κιλά κοτόπουλο καθαρισμένο και πλυμένο
  • 400 γρ. κιμά βόειο (για τη γέμιση)
  • Πιπέρι (Για τη γέμιση)

Βάλε στο καλάθι σου

Απαραίτητα υλικά
  • Ρύζι Καρολίνα Στρυμόνα 500 gr
    500 γρ
    3,52 Ε/ κιλ
    €1,76
    7144866
  • Μοσχοκάρυδο  40g
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064511
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064499
  • Ας μαγειρέψουμε

    Πλένουμε μέσα και έξω το κοτόπουλο. Το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Το πασπαλίζουμε μέσα και έξω με αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά. Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς. Όταν πάρει χρώμα σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και προσθέτουμε την κανέλα και το μπαχάρι.

    Ρίχνουμε το ρύζι, το γυρίζουμε μέσα στον κιμά και προσθέτουμε σταφίδες, βερίκοκα, μήλο, κουκουνάρι. Ρίχνουμε το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη γέμιση λίγο στη φωτιά να πιει τους χυμούς της. Όταν η γέμιση κρυώσει γεμίζουμε το κοτόπουλο και κλείνουμε το άνοιγμα με σπάγκο. Γεμίζουμε και το άνοιγμα στο λαιμό αν περισσέψει γέμιση και βάζουμε την υπόλοιπη σε ταψάκι. Στρώνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού στο ταψί και βάζουμε πάνω τους το κοτόπουλο. Γύρω - γύρω βάζουμε τα καρότα και το κρεμμύδι. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το ελαιόλαδο, το κρασί, το μπράντι, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού.

    Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 1 ¼ ώρα. Κατά διαστήματα ξεσκεπάζουμε το ταψί, ελέγχουμε το ζωμό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Θα πρέπει να μείνουν 2 φλιτζάνια ζωμός στο τέλος. Ψήνουμε το κοτόπουλο άλλα 30 λεπτά περίπου, ανοιχτό μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια από το ταψί. Ξύνουμε το ταψί με μια ξύλινη σπάτουλα για να μην χάσουμε τη γεύση από τους χυμούς που έχουν ψηθεί στον πάτο. Τους σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι για να φτιάξουμε τη σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας και βράζουμε τη σάλτσα για λίγο μέχρι να δέσει. Προς το τέλος ρίχνουμε χυμό πορτοκαλιού. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα από το ταψί και το συνοδεύουμε με μικρές ψητές πατατούλες.

    Αξιολόγηση
    Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
    Πες μας πόσο σου άρεσε!
    Διεθνή
    Κλασική
    Δείπνο για Δυο
    Άλλο
    Όλες οι εποχές
    Κυρίως πιάτο
    • Κοτόπουλο γεμιστό με σάλτσα πορτοκαλιού

    Βάλε στο καλάθι σου

    Απαραίτητα υλικά
  • Ρύζι Καρολίνα Στρυμόνα 500 gr
    500 γρ
    3,52 Ε/ κιλ
    €1,76
    7144866
  • Μοσχοκάρυδο  40g
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064511
  • ΚΑΝΕΛΛΑ ΤΡΙΜMENH 35 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064499