Ας μαγειρέψουμε
Ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε τη σάρκα σε μέτρια κομμάτια. Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε τις σταφίδες, το πετιμέζι και τον χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε τα υλικά αυτά σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο, το αλεύρι και το βούτυρο, ζυμώνοντας το μείγμα, μέχρι να γίνει σαν χονδρά ψίχουλα, κάπως νωπό. Προσθέτουμε τις νιφάδες βρόμης, τα μπαχαρικά και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα αυτό ομοιόμορφα επάνω στα φρούτα του ταψιού, καλύπτοντάς τα σχεδόν παντού, εκτός από ένα περιθώριο 1- 2 εκ. από τα τοιχώματα του ταψιού. Ψήνουμε το γλυκό για 35-40 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και η κρούστα να γίνει ρόδινη και τραγανή. Το σερβίρουμε χλιαρό και, αν θέλουμε το γαρνίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.