Κρασάτα μανιτάρια και πετιμέζι, σερβιρισμένα σε χωριάτικο ψωμί
Δυσκολία
ΕύκοληΧρόνος
1'- 30'Κόστος
ΧαμηλόΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 3 μερίδες
- 450 γρ. ασπρομανίταρα
- Αλάτι
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φασκόμηλο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι γλυκού μπαλσάμικο
- 1 κουταλάκι γλυκού πετιμέζι
- 2 κουταλάκια γλυκού κόκκοι κόλιανδρος σπασμένοι
- 1 κουταλάκι γλυκού δυόσμος φρέσκος,ψιλοκομμένος
- 2 κουταλάκια γλυκού κόκκοι μπαχάρι σπασμένοι
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- πιπέρι
- 2 φέτες ψωμί χωριάτικο φρυγανισμένες (για το σερβίρισμα)
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Πλένετε πολύ γρήγορα τα μανιτάρια σε τρεχούμενο νερό ή τα σκουπίζετε μεβρεγμένη πετσέτα. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Βάζετε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μανιτάρια κομμένα σε ροδέλες, το σκόρδο, το μπαχάρι και τους σπόρους κόλιανδρου. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε το μπαλσάμικο και το πετιμέζι.
Ανακατεύετε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνετε με το καπάκι και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Ψιλοκόβετε εν τω μεταξύ τον δυόσμο, το φασκόμηλο και τον μαϊντανό. Μόλις τα μανιτάρια αρχίσουν να καραμελώνουν προσθέτετε τα μυρωδικά (κρατάτε λίγο μαϊντανό και φασκόμηλο για το γαρνίρισμα). Τα μαγειρεύετε για αλλά 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αλατοπιπερωνετε.
Βάζετε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού σε μια πιατέλα, αραδιάζετε από πάνω τα μανιτάρια και σερβίρετε. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και το φασκόμηλο.
TIP Η συγκεκριμένη εξαιρετική συνταγή, είναι εύκολη στην εκτέλεσή της και μπορεί να γίνει με μανιτάρια Πόρτο μπέλο ή Πορτσίνι. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση τους με μερικά αποξηραμένα μανιτάρια που θα μουσκέψετε σε λίγο λευκό κρασί.