Ας μαγειρέψουμε
Για τις χυλοπίτες
Βράζουμε τις κρητικές χυλοπίτες για 6', τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το απάκι και αφαιρούμε το έντερο από τα λουκάνικα. Τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρητικά αλλαντικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη. Βράζουμε τη σάλτσα για σε μέτρια φωτιά για 6'-8' λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Θριματιζουμε το ανθότυρο και τη μυζήθρα Κουρούπας και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις χυλόπιτες έτσι όπως στάζουν από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε .
Στρώνουμε λαδόκολλες σταυρωτά σε ταψί και ρίχνουμε τις χυλόπιτες με τη σάλτσα τους.
Σε μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με τα αβγά, προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και περιχύνουμε την επιφάνεια του φαγητού.
Κλείνουμε τις λαδόκολλες και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20' .
Για τη σαλάτα Κρήτης
Σπάμε τα παξιμάδια στη μέση, τα βάζουμε σε μπολ, ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε ρίγανη.Τα στήνουμε σε σαλατιέρα. Περιχύνουμε με ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα και γαρνίρουμε με κάπαρη,ελιές και ρίγανη. Τέλος, προσθέτουμε την μυζήθρα Κουρούπας.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Για το γρήγορο γλυκό
Σερβίρουμε το ανθότυρο Κρήτης σε φέτες και περιχύνουμε με μέλι και κανέλα.