Κριτσίνια παρμεζάνας με ντιπ από πιπεριές Φλωρίνης
Δυσκολία
ΕύκοληΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 30 μερίδες
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι, ξερό
- 100 ml γάλα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 βάζο έτοιμες ψημένες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κ.γ. θυμάρι, ξερό
- 1/2 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 2 φύλλο σφολιάτας
- 1/2 φλ. παπαρουνόσπορο
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Εκτέλεση
- Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε τον μισό παπαρουνόσπορο σε όλη την επιφάνεια.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας (χωρίς να ξεκολλήσουμε το προστατευτικό φύλλο) και αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό.
- Αναποδογυρίζουμε, με τη βοήθεια του προστατευτικού φύλλου, τη σφολιάτα στο αντικολλητικό χαρτί με τον παπαρουνόσπορο. Με έναν χοντρό πλάστη ανοίγουμε ελαφρά το φύλλο ώστε να γίνει ομοιόμορφο και να κολλήσει ο παπαρουνόσπορος στην κάτω πλευρά.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τo χτυπημένo αυγό και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα και 1 κουταλάκι θυμάρι. «Περνάμε» άλλη μια φορά με τον πλάστη για να κολλήσουν καλά τα υλικά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες παράλληλα προς τη μακριά πλευρά της σφολιάτας. Στρίβουμε κάθε λωρίδα 2-3 φορές και τις τοποθετούμε όλες μαζί σε έναν δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τον δίσκο στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ΊC.
- Βγάζουμε τον δίσκο με τα κριτσίνια από το ψυγείο και με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τα μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα (τραβάμε το χαρτί και το σέρνουμε επάνω στη λαμαρίνα). Αλείφουμε τις λωρίδες με το αυγό που έχει περισσέψει και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα κριτσίνια από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Ψιλοκόβουμε μία πιπεριά. Πολτο-ποιούμε τις υπόλοιπες στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μαζί με τη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έτσι ώστε να γίνουν μια παχιά κρέμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το ντιπ στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε μαζί με τα κριτσίνια παρμεζάνας.
Εκτέλεση
- Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε τον μισό παπαρουνόσπορο σε όλη την επιφάνεια.
p Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας (χωρίς να ξεκολλήσουμε το προστατευτικό φύλλο) και αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό.
- Αναποδογυρίζουμε, με τη βοήθεια του προστατευτικού φύλλου, τη σφολιάτα στο αντικολλητικό χαρτί με τον παπαρουνόσπορο. Με έναν χοντρό πλάστη ανοίγουμε ελαφρά το φύλλο ώστε να γίνει ομοιόμορφο και να κολλήσει ο παπαρουνόσπορος στην κάτω πλευρά.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τo χτυπημένo αυγό και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα και 1 κουταλάκι θυμάρι. «Περνάμε» άλλη μια φορά με τον πλάστη για να κολλήσουν καλά τα υλικά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες παράλληλα προς τη μακριά πλευρά της σφολιάτας. Στρίβουμε κάθε λωρίδα 2-3 φορές και τις τοποθετούμε όλες μαζί σε έναν δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τον δίσκο στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ΊC.
- Βγάζουμε τον δίσκο με τα κριτσίνια από το ψυγείο και με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τα μεταφέρουμε σε μια λαμαρίνα (τραβάμε το χαρτί και το σέρνουμε επάνω στη λαμαρίνα). Αλείφουμε τις λωρίδες με το αυγό που έχει περισσέψει και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα κριτσίνια από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Ψιλοκόβουμε μία πιπεριά. Πολτο-ποιούμε τις υπόλοιπες στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μαζί με τη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, έτσι ώστε να γίνουν μια παχιά κρέμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το ντιπ στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε μαζί με τα κριτσίνια παρμεζάνας.