Λάχανο τουρσί
Δυσκολία
ΕύκοληΧρόνος
31'- 60'Κόστος
ΧαμηλόΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 4 μερίδες
- 7 μέτρια λάχανα χαλαρά (να μην είναι σφιχτά τα φύλλα τους)
- 10 λεμόνι (χυμός)
- 1 κουταλιά σούπας ξινό (κιτρικό)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμπόκι ξηρό σε κόκκους ωμούς
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλάτι θαλασσινό χοντρό
- 1 φλιτζάνι τσαγιού κριθάρι
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
Θα χρειασθούμε ένα ξύλινο ή πλαστικό βαρελάκι χωρητικότητας 5lt με κάνουλα στο κάτω μέρος. Πλένουμε τα λάχανα εξωτερικά και αφήνουμε να στραγγίσουν τα νερά τους. Αφαιρούμε τα εξωτερικά χοντρά φύλλα (περίπου 5-6). Τα γυρίζουμε ανάποδα και τα χαρακώνουμε σταυρωτά από τη μεριά του κοτσανιού. Το χάραγμα πρέπει να φτάνει μέχρι το κέντρο περίπου.
Βάζουμε τα λάχανα στο βαρελάκι, προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια, το κιτρικό, το αλάτι, το καλαμπόκι και το κριθάρι. Γεμίζουμε το βαρελάκι με νερό ώστε να καλυφθούν τα λάχανα. Αφήνουμε τα λάχανα τρεις εβδομάδες να «ζυμωθούν». Στο διάστημα αυτό αφαιρούμε κάθε μέρα λίγο υγρό από την κάτω μεριά του βαρελιού και το ρίχνουμε από πάνω. Τα λάχανα πρέπει να είναι πάντα σκεπασμένα με το υγρό γι’ αυτό αν διαπιστώσουμε ότι κατεβαίνει η στάθμη του, προσθέτουμε λίγο νερό και λίγο λεμόνι. Μετά από 4 εβδομάδες το τουρσί είναι έτοιμο να καταναλωθεί.