Λαχανοντολμάδες Κοζανίτικοι
Δυσκολία
ΜέτριαΧρόνος
>60'Κόστος
ΜεσαίοΑξιολόγηση
Καμία
Θα χρειαστώ υλικά για 1 μερίδες
- 1 λάχανο (για το περίβλυμα)
- χυμός 2 λεμονιών (για το περίβλυμα + το 2ο για το σερβίρισμα)
- 1 lt νερό (για το περίβλυμα)
- 600 g μοσχαρίσιος κιμάς (για τη γέμιση)
- 400 g χοιρινός κιμάς (για τη γέμιση)
- 2 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο (για τη γέμιση)
- 50 g ρύζι καρολίνα (για τη γέμιση)
- 100 ml κόκκινο κρασί (για τη γέμιση)
- 100 ml ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
- 1 κουτ. σούπας τοματοπελτές (για τη γέμιση)
- 1 κόκκινο πιπέρι (για τη γέμιση) κόκκινο πιπέρι (για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
Βάλε στο καλάθι σου
Απαραίτητα υλικά
Ας μαγειρέψουμε
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, που χωράει το λάχανο, βράζουμε 1lt νερό μαζί με το χυμό 1 λεμονιού.
2. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι από το λάχανο.
3. Βάζουμε το λάχανο στην κατσαρόλα, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τόσο, ώστε να ανοίγουν τα φύλλα του, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα για να κρυώσει.
4. Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια.
5. Αναμειγνύουμε τους κιμάδες, το ρύζι, τα τριμμένα κρεμμύδια, 30ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
6. Ζυμώνουμε καλά το μίγμα του κιμά και το αφήνουμε στην άκρη.
7. Βγάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα χωρίς να πετάξουμε το νερό στο οποίο το βράσαμε.
8. Προσεκτικά ξεκινάμε να ξετυλίγουμε το λάχανο και στρώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας για να ακουμπήσουμε τους λαχανοντολμάδες.
9. Φτιάχνουμε τους λαχανοντολμάδες ως εξής: Παίρνουμε 1-1 λαχανόφυλλο, αφαιρούμε το σκληρό μέρος, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι, παίρνουμε μια ποσότητα από τον κιμά (συνήθως οι κοζανίτικοι λαχανοντολμάδες είναι αρκετά μεγάλοι), τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντάς το καλά σε ρόλο, και στο τέλος τον πιέζουμε ελαφρά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
10. Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα σε στρώσεις και αν έχουν περισσέψει φύλλα τα στρώνουμε από πάνω, καπακώνουμε με ένα πιάτο που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και πιέζουμε.
11. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 300ml από το νερό που βράσαμε το λάχανο, τον τοματοπελτέ, το κρασί, το κόκκινο πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται.
12. Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες και συμπληρώνουμε με όσο χλιαρό νερό χρειάζεται – τόσο ώστε να μην καλυφθεί από αυτό το πιάτο.
13. Ξεκινάμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά για 15’ και κατόπιν σιγοβράζουμε για άλλα 60’.
14. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού!