Ab logo
  • Λαλάγγια

Λαλάγγια

από #MadeWithAB
Είναι οι τηγανίτες της Μάνης, μία ακόμη ζωντανή παράδοση για την περιοχή της Μεσσηνίας, που μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και όλων των θρησκευτικών γιορτών.

Δυσκολία

Εύκολη

Χρόνος

31'- 60'

Κόστος

Μεσαίο

Αξιολόγηση

Καμία
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Σνακς
Λαλάγγια

Θα χρειαστώ υλικά για 4 μερίδες

4 μερίδες
  • 10 g. ξηρή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 4 κ. σ. σουσάμι
  • 1 κ. γ. γαρύφαλο, σκόνη
  • 1 κ. γ. κανέλα, σκόνη
  • χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
  • ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Ας μαγειρέψουμε

Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη, βαθιά λεκάνη και κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και με τα χέρια αρχίζουμε να τρίβουμε το αλεύρι μέχρι να βραχεί όλο από το λάδι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το σουσάμι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Τότε ξεσκεπάζουμε τη λεκάνη και κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού, τα οποία πλάθουμε σε μακρόστενα κορδόνια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Παίρνουμε ένα ένα τα κορδονάκια ζύμης, τα τυλίγουμε σε σπιράλ και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, να τηγανιστούν και να ροδίσουν σε όλες τις μεριές. Σερβίρουμε τα λαλάγγια σκέτα ή με ζάχαρη και κανέλα, ή με μέλι, ή ακόμα και με τυρί φέτα. TIP Μπορείτε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι να την αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής άλεσης, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Αξιολόγηση
Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική
Κλασική
Καθημερινές συνταγές
Γλυκό
Όλες οι εποχές
Σνακς
  • Λαλάγγια