facebook-pixel
Ab logo
  • Μελαχρινή Νάξου
Μελαχρινή Νάξου

Μελαχρινή Νάξου

από Funky Cook
Η Food Blogger FUNKY COOK - Εύα Μονοχάρη προτείνει ένα εορταστικό μενού με γεύση Ελλάδας - για επιδόρπιο η "Μελαχρινή Νάξου". Χρόνια πολλά!
Εύκολη
>60'
0/5
Μεσαίο

Θα χρειαστώ υλικά γιαμερίδες

16 μερίδες
  • 10 αβγά (για την καρυδόπιτα)
  • 200 g παξιμάδια σταρένια (για την καρυδόπιτα)
  • 300 g καρυδόψιχα (για την καρυδόπιτα)
  • 220 g ζάχαρη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κάψουλες βανιλλίνη (για την καρυδόπιτα)
  • 3 κουτ. γλυκού baking powder (για την καρυδόπιτα)
  • 900 ml νερό (για το σιρόπι)
  • 1000 g ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 50 ml λικέρ κίτρο (για το σιρόπι)
  • 1 φλούδα λεμονιού (για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)
  • 10 αβγά (για την καρυδόπιτα)
  • 200 g παξιμάδια σταρένια (για την καρυδόπιτα)
  • 300 g καρυδόψιχα (για την καρυδόπιτα)
  • 220 g ζάχαρη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη (για την καρυδόπιτα)
  • 2 κάψουλες βανιλλίνη (για την καρυδόπιτα)
  • 3 κουτ. γλυκού baking powder (για την καρυδόπιτα)
  • 900 ml νερό (για το σιρόπι)
  • 1000 g ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 50 ml λικέρ κίτρο (για το σιρόπι)
  • 1 φλούδα λεμονιού (για το σιρόπι)
  • 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)

Ας μαγειρέψουμε

1. Αλέθουμε τα παξιμάδια στον επεξεργαστή τροφίμων και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την καρυδόψιχα, το baking powder, τη βανιλλίνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.

2. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν σαν κρέμα, για περίπου 6-8’.

3. Σταματάμε το χτύπημα και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ενσωματώνουμε σταδιακά με πάρα πολύ απαλές κινήσεις το μίγμα της καρυδόψιχας στα αβγά.

4. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 50’.

5. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το λικέρ) για 5-6’, αφαιρούμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το κίτρο.

6. Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, την χαράζουμε ελαφρά, και όσο ακόμη είναι ζεστή, την σιροπιάζουμε κουταλιά-κουταλιά.

7. Αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι για 4-5 ώρες και σερβίρουμε!

Αξιολόγηση

Καμία
Έφτιαξες τελικά τη συνταγή;
Πες μας πόσο σου άρεσε!
Ελληνική Παραδοσιακή
Κλασική
Πρωτοχρονιά
Βραδινό
Χειμώνας
Γλυκό

Βάλε στο καλάθι υλικά για 16 μερίδες

  • Αυγά Φρέσκα Αχυρώνα Medium 6 Τεμάχια
    6 τεμ
    0,36 €/ τεμ
    €2,15
    7082725
  • Παξιμάδια Σίτου 600g
    600 γρ
    6,42 €/ κιλ
    €3,85
    7089254
  • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΡΥΔΟΨΥΧΑ 190 GR
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7064943
  • ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ  1 KG
    Το προϊόν δεν είναι πλέον διαθέσιμο
    7070127